Összekötötték a vezetéket, nagyobb lehet a biztonság

Donald Tusk lengyel és Petr Necas cseh miniszterelnök szerdán megnyitotta a cseh–lengyel gázvezetékek összekötését a közös határ lengyel oldalán fekvő Cieszynben.

MNO
2011. 09. 14. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két miniszterelnök az eseményt újabb lépésnek minősítette az egységes európai energetikai piac kiépítése és a két ország energiabiztonságának megteremtése irányában. Tusk különösen fontosnak minősítette a gázvezetékek összekötését a gázszállítások időleges leállására tekintettel, amely legutóbb mindkét országot, sőt az egész régiót is súlyosan érintette. Ez nemcsak annak volt a következménye, hogy Európa fő gázszállítója Oroszország, és az ukrán–orosz kapcsolatokban vita keletkezett, hanem annak is betudható volt, hogy hiányzott a megfelelő mennyiségű összeköttetés, úgynevezett interkonnektor – mondta beszédében a lengyel miniszterelnök.

Tusk hangsúlyozta, hogy a cseh és a lengyel gázvezetékek összekötése nemcsak az európai energiabiztonság stratégiájába illeszkedik, hanem a jövőben megkönnyíti a gáz szabadkereskedelmét is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.