Ötvenhárman lapultak

Ötvenhárom – török, líbiai, afgán és pakisztáni – határsértőt és négy magyar embercsempészt fogtak el szerda hajnalban Szegeden – közölte Éberhardt Gábor, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője.

MNO
2011. 09. 07. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség Szeged külterületén több ellenőrzőpontot is felállított, ezek egyikén, a Szabadkai úton tartóztattak föl egy óra után egy magyar mikrobuszt, amelyben húsz külföldi állampolgár utazott – mondta az alezredes a felderítésről tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a külföldiekről kiderült, hogy röviddel korábban illegálisan lépték át a magyar–szerb zöldhatárt. A rendőröknek egy segédmotoros kerékpárral közlekedő férfi is feltűnt, róla kiderült, hogy előfutóként haladt az illegális migránsokat szállító kisbusz előtt – közölte az alezredes.

Ezzel egy időben a rendőrök Szeged-Gyálaréten is megállítottak egy magyar személygépkocsit és egy kisbuszt. A járművekben összesen 33 illegális migráns utazott – tudatta Éberhardt Gábor. A határsértők ügyében idegenrendészeti eljárás keretében járnak el: a török állampolgárokat – a toloncegyezmény értelmében – átadják a szerb hatóságoknak, a líbiai, az afgán és a pakisztáni állampolgárok a kiskunhalasi őrzött szállásra kerülnek. Az egyik pakisztáni férfi ellen beutazási tilalom megsértése miatt büntetőeljárás indult, mert másfél hónappal ezelőtt már próbálkozott az illegális határátlépéssel. A magyar embercsempészeket őrizetbe vették, ellenük büntetőeljárás indult – mondta az alezredes.

Szilágyi Róbert alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti igazgatója elmondta, hogy a magyar–szerb határszakaszon erősödik a migrációs nyomás. Az idén a korábbi év hasonló időszakával összevetve 15 százalékkal több, mintegy 1600 határsértőt fogtak el a Csongrád megyei határszakaszon. Szeptember első hetében száz illegális migránst állítottak elő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.