Pápai vonat érkezett

A kelet-szlovákiai Eperjesre (Presov) érkezett pénteken a II. János Pál pápa jelmondatát (Totus Tuus – Mindenestül a tiéd) nevet viselő vonat. A speciális vasúti szerelvény Krakkóból indult, és missziós körutat tesz a négy visegrádi országban, Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban.

MNO
2011. 09. 09. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovákiai útvonal első állomásán a vonatot több száz érdeklődő nézte meg, köztük Ján Figel, a szlovák kormány első alelnöke, közlekedési miniszter, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke is. Hasonlóan nagy volt az érdeklődés Kassán, ahol pénteken délután állt meg a speciális vonat.

Szombaton Zólyomban (Zvolen), vasárnap pedig Besztercebányán (Banská Bystrica) lesz látható a Totus Tuus. Besztercebányán ünnepi szentmise lesz a vonaton, amelyet egyenesben közvetít a TV Lux katolikus televízió. A szlovákiai körút hétfőn Párkányban (Stúrovo) ér véget, ahol a szerelvényt átveszik a magyar vasutasok.

A 68 méter hosszú vasúti szerelvény körútjának célja, hogy közelebb hozza a négy közép-európai ország lakóihoz II. János Pál személyiségét, munkásságát és szellemiségét. A vasúti kocsikban egyebek között II. János Pállal kapcsolatos emléktárgyakat, fényképeket, videókat lehet megtekinteni

Stanislav Stolárik római katolikus püspök a Totus Tuus szlovákiai útját rendkívüli eseménynek minősítette. „Nekem úgy tűnik, mintha újra eljött volna közénk II. János Pál” – jelentette ki a püspök. Emlékeztetett: a vonatot II. János Pál tiszteletére készítették, s a Krakkó–Wadowice-útvonalon közlekedik. II. János Pál Wadowicében született, s Krakkóban volt érsek. A missziós körút utolsó országa Csehország, ahol egy hétig láthatják majd az emberek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.