Párkányban tovább erősödhet a barátság

Lengyel, magyar két jó barát címmel első ízben rendezik meg a dél-szlovákiai Párkányban (Stúrovo) pénteken és szombaton azt a kulturális rendezvényt, amelynek célja a két nemzet kultúrájának közelítése és kölcsönös megismerése.

MNO
2011. 09. 09. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos akció szervezője a Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás. A tíz éve alakult csoport egyik fő feladatának a magyar–lengyel történelmi kapcsolat ápolását és elmélyítését tekinti. A társulás 2003-ban rendezte meg Párkányban az első történelmi konferenciát. Három éve, 2008 októberében közadakozásból készült el a Sobieski-lovasszobor és emlékpark.

A társulás pénteken és szombaton először rendezi meg Párkányban a lengyel–magyar kulturális napokat. A kétnapos rendezvény nyitányaként Krakkó arcai címmel magyar és lengyel fotósok munkáiból nyílik kiállítás. Ezt követően kezdődik az a könyvbemutató, amelyen A szabad Közép-Európa múltja és jövője című kötetet mutatják be. A 2008-as párkányi nemzetközi történelmi konferencián elhangzott előadások alapján készült könyv Andrzej Przewoznik lengyel történésznek is emléket állít.

Szombaton ünnepélyes koszorúzást tartanak a Sobieski emlékparkban. Ezt emlékműsor követi a helyi művelődési központban. Ünnepi beszédet Kovács István történész mond. A műsor közreműködői a budapesti lengyel Szent Kinga Kórus, valamint párkányi és kéméndi (Kamenín) művészek, néptánccsoportok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.