Pénteken indul a 10. Európai Mobilitási Hét

Az idén is szeptember 16–22. között rendezik meg az európai mobilitási hét programjait, a 10. mobilitási hét célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden.

MNO
2011. 09. 13. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca közleménye szerint a jubileumi kampány célja egyúttal az, hogy a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára hívja fel a figyelmet. A hazai települések részvételét nemzeti szinten az infrastruktúráért is felelős NFM koordinálja. A szaktárca tájékoztatása szerint 37 országból 1666 település jelezte csatlakozását az európai kezdeményezéshez, az európaiak mellett argentin, brazil és japán városok is találhatók a regisztrálók között. A hazai részvételi arány kimagasló, jelenleg a harmadik helyen áll a nemzetközi összehasonlításban. Magyarországról jelenleg már 98 település jelezte, hogy szerepet vállal a programokban. Ezzel a tavalyi eredményt mindenképpen sikerült felülmúlni, 2010-ben ugyanis 96 önkormányzat működött együtt a kampányban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.

A jelentkezők között vannak olyan önkormányzatok – például Budapest Főváros Önkormányzata –, amelyek az egész mobilitási hetet megrendezik, mások zömében a szeptember 22-i autómentes napon szerveznek programokat. Az NFM a program nemzeti koordinátoraként arra törekszik, hogy az idén akár száznál is több önkormányzat szervezzen programokat a „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondat szellemében. Így mind többekhez juthat el az eseménysorozat üzenete: érdemes és helyes a környezetkímélő közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy akár a gyaloglás mellett dönteni – hangsúlyozza a szaktárca.

Az NFM felhívja a figyelmet arra, hogy a közlekedés Európa legtöbb energiát fogyasztó ágazata, amelynek energiafelhasználása folyamatosan növekszik, erősen függ a kimerülőben lévő olajkészletektől. A túlnyomó többségében fosszilis üzemanyaggal működő magántulajdonú gépjárművek számának emelkedése az egyik legnagyobb kihívás a társadalom és gazdaság energiatakarékossá alakítása során. A közlemény szerint intézkedések egész sorára van szükség ahhoz, hogy 2020-ig megvalósuljanak az Európai Unió úgynevezett 20-20-20 célkitűzései, azaz 20 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázkibocsátás, 20 százalékkal javuljon az energiahatékonyság, és ugyanilyen mértékben emelkedjék a megújuló energiaforrások részaránya a teljes energiafelhasználáson belül.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az idén is szakmai kommunikációval, promóciós anyagokkal támogatja az önkormányzatok munkáját, de saját programokkal – egyebek mellett a Liszt Ferenc nemzetközi kerékpártúra megtartásával, rajz-, fotó- és kreatív pályázattal – is népszerűsíti az európai mobilitási hetet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.