Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Pénzt hozott a nyilvános adóslista

Mindenképpen érdemes volt nyilvánosságra hozni a visegrádi helyi lap februári számában a városi adóslistát, mert a megjelentetés előtt többen rendezték tartozásukat, illetve a közzététel megismétlésétől tartva, aki tud, fizet – mondta Visegrád polgármestere szerdán.

MNO
2011. 09. 28. 18:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abonyi Géza (független) azzal kapcsolatban számolt be tapasztalataikról, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján hétfőn megjelent a többségében magánszemélyekből álló helyi adóslista.

Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely címzetes főjegyzője a közzététel indokaként hétfőn egyebek mellett azt mondta: 5159 magánszemély, illetve vállalkozás lépte túl több mint egy héttel a helyi adó befizetéséül szabott törvényi határidőt, és fizetési haladékot vagy részletfizetési lehetőséget sem kértek. Az önkormányzat kintlévősége elérte a 150 millió forintot, mely a „türelmi idő” alatt körülbelül 40 millióval csökkent (közvetlenül a lista megjelentetése előtt 1400-an fizették be adótartozásukat).

A címzetes főjegyző közölte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján is elérhető az adóval tartozók listája, és a bankok is vezetnek nyilvános listákat a nem fizetőkről – ezt a gyakorlatot vette át a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Míg a Csongrád megyei város honlapján az adósok neve mellett címük és tartozásuk összege is szerepel, addig a Visegrádi Hírek című helyi lap februári számában közzétett lista csak a körülbelül 15 ezer forintnál nagyobb összegű adóval elmaradó magánszemélyek és vállalkozások nevét tartalmazza – mondta a Pest megyei település polgármestere. Hozzátette: a közzététel előtt körülbelül egy hónappal tudatták a hátralékosokkal, hogy meg fog jelenni a nevük a helyi lapban, illetve hogy két hét áll rendelkezésre tartozásuk kiegyenlítésére. Az adósok közül többekkel sikerült megegyezni az egyösszegű vagy részletekben történő fizetésről, így végül 54 adós neve jelent meg a helyi lapban (összes tartozásuk meghaladja a 8 millió 375 ezer forintot).

Visegrádon öt-hat féle helyi adó terheli a lakosságot, a nem fizetők miatti önkormányzati kintlévőség általában 20-30 millió forint között mozog – mondta a polgármester, aki szerint a tartozások egy része behajthatatlan, de a helyhatóságnak 5 évig nyilván kell tartania ezeket a kintlévőségeket is (a februári listán szereplő társaságok közül többet azóta fel is számoltak). A listán lévők egyike sem jelentkezett, hogy befizesse adótartozását, ám a közzétételt megelőzően befolyt összegek miatt, illetve amiatt, hogy egy esetleges újbóli megjelentetés „ott van a fejekben”, mindenképpen eredményes volt a közzététel, nőtt az adózási fegyelem – jelentette ki Abonyi Géza. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az önkormányzat egyelőre nem tervezi újabb lista nyilvánosságra hozatalát, már csak azért sem, mert manapság a helyi adókkal tartozók többsége „akar ugyan, de nem tud fizetni”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.