Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Plutóniumra bukkantak az atomerőmű területén kívül

Kis mennyiségben plutóniumra bukkantak Japán északkeleti térségében a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima–1 atomerő területén kívül – közölte a szigetország tudományos ügyekben illetékes minisztériuma pénteken.

MNO
2011. 09. 30. 18:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok közlése szerint nincs ok aggodalomra. Mindenesetre először került elő az erőmű közvetlen körzetén kívül plutónium, amely a nukleáris katasztrófa nyomán került a természetbe. A plutóniumot hat helyszínen azonosították be júniusban vett talajminták alapján. A katasztrófa után az erőmű területén is észleltek ebből a radioaktív elemből.

A legtávolabbi körzet, ahol Fukusimából származó plutóniumot mutattak ki, 80 kilométerre van a katasztrófa helyszínétől, de Fukusimától 30 és 45 kilométerre is észleltek plutóniumot. A radioaktív anyagot valószínűleg gőzpára vagy elemi részecskék szállíthatták az erőműtől messzi térségbe – vélik a létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) Co. szakemberei.

A plutónium az emberi szervezetbe kerülve rákbetegséget okozhat, de a most kimutatott plutónium mennyisége csekély ahhoz, hogy egészségkárosító hatása legyen – hangoztatják az illetékes szervek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.