Pontosabb prognózisok születhetnek

Pontosabbak lesznek a vízállás-előrejelzések, könnyebben meghatározhatók a szükséges beavatkozások annak a közös alapokon nyugvó vízrajzi modellnek köszönhetően, melyet a magyar és szerb szakemberek készítenek el uniós támogatással – közölte Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán Szegeden.

MNO
2011. 09. 21. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 270 ezer eurós összköltségvetésű projektnek köszönhetően elkészül a Tisza Csongrád és a Duna közötti szakaszának digitális, háromdimenziós terepmodellje – mondta a szakember az év végéig tartó munkáról tartott sajtótájékoztatón.

Jelenleg a vízállás-előrejelzések a vízmércék adatai alapján hagyományos matematikai módszerekkel készülnek, az új modell azonban lehetővé teszi, hogy az aktuális mederállapot figyelembevételével pontosabb prognózisok szülessenek – közölte az igazgató. A tetőző vízállások előrejelzésének hibahatára jelenleg akár plusz-mínusz húsz centiméteres is lehet, ez a sáv felére csökkenhet – tette hozzá Kozák Péter.

A meder feltérképezésével párhuzamosan elvégzik a hullámtér állapotának felmérését is. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy számítógépen szimulálják, egy-egy beavatkozás – például a hullámtér adott szakaszának kitisztítása – miként befolyásolja az árvizek levonulását, így pontosan meghatározhatóvá válik, milyen megoldásokkal csökkenthető leghatékonyabban a veszélyesen magas vízszintek kialakulásának kockázata.

A közös magyar–szerb határ menti projekt részeként mérőeszközöket és egy hajót vásároltak. Az újvidéki műegyetem és a Voda Vojvodina közvállalat szakembereinek bevonásával helikopterről lézeres távolságméréssel elvégezték a Tisza-völgy az országhatár és a torkolat közötti szakaszának feltérképezését, illetve a meder felmérését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.