Ragadozók sziluettjével óvják a fiókákat

Természetvédők kérésére ragadozó madarak sziluettjei riasztják el az énekesmadarakat Pécsen azoktól az üvegtábláktól, amelyeken sok fióka a nyakát szegve pusztult el.

MNO
2011. 09. 06. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világörökség részét képező pécsi Cella Septichoránál kialakított bemutatóhely tetőzetén balesetvédelmi okokból helyeztek el üveg térelválasztót. Az 50-60 centiméter magas felület azonban láthatatlan az építmény fölött alacsonyan átrepülő madarak számára. Az üveglapoknak nekirepülő állatok nyakukat szegve pusztulnak el, a veszélynek főleg a fiatal, még tapasztalatlan madarak vannak kitéve. A sírkamra viszonylag nagy zöldfelületben helyezkedik el, ahol lényegesen több madár fészkel, mint a város sűrűn beépített részein, ezért az ütközések gyakorisága is nagyobb.

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője elmondta az MTI-nek, hogy a probléma orvoslása érdekében levélben keresték meg a bemutatóhelyet üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét: ragadozómadár-sziluettek felragasztását javasolták a felületre, amelyek elriasztják az énekesmadarakat. A természetvédők kérésére a társaság dolgozói nemrég kiragasztották az üveglapokra a madárfigurákat. Az egyesület a jövőben folyamatosan figyelemmel kíséri a sziluettek hatását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.