Rákgyógyszereket értékesített az orvoslátogató

Törvényellenesen megszerzett, a rákgyógyászatban használt vényköteles gyógyszereket értékesített jelentős haszonnal egy orvoslátogató, aki kórházi dolgozóktól szerezte be a citosztatikumokat; az öt vádlott ellen indított büntetőper tárgyalását kedden elhalasztotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádirat hiányosságai miatt.

MNO
2011. 09. 13. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedden ismertetett vádirat szerint Sz. Gábor Attila elsőrendű vádlott korábbi orvoslátogatói kapcsolatait kihasználva 2006 tavaszán az ország különböző kórházaiban dolgozó ismerőseivel abban állapodott meg, hogy bizonyos időközönként különféle – törvényellenesen megszerzett –, a rákgyógyászatban használatos vényköteles gyógyszereket (citosztatikumokat) adnak át neki készpénz vagy más anyagi ellenszolgáltatás ellenében.

A vád szerint Sz. Gábor Attila 2006 áprilisától egy éven át kórházi ismerőseitől nagy mennyiségű citosztatikumot szerzett meg, amelyet jelentős haszonnal továbbértékesített. A kórházi dolgozók a gyógyszerekhez többféle módon juthattak hozzá. A beteg vagy a hozzátartozói által visszahozott lejárt szavatosságú, a kórházi osztályon még fel nem használt vagy a gyógyszergyártó cégek által kipróbálásra adott, továbbá a beteg súlyánál magasabb testsúlyra rendelt, így a kezeléséhez fel nem használt gyógyszerek kerültek – munkakörükből adódóan – a birtokukba. Az ügyészség szerint ezeket a citosztatikumokat nem az előírásoknak megfelelően használták fel (illetve semmisítették meg), hanem „jogtalanul eltulajdonították”. A vádirat szerint több mint 24 millió forint értékű rákgyógyszert loptak így el.

Az ügyészség öt ember – köztük egy onkológus főorvos és egy vezető gyógyszerész – ellen emelt vádat. Sz. Gábor Attila elsőrendű vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett orgazdaság bűntettével, N. Tamás másodrendű, P. Balázs harmadrendű és Á.-né L. Margit negyedrendű vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja. M. Zsolt ötödrendű vádlott ellen pedig jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett orgazdaság bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

A vád ismertetése után a bíróság az ügyészséget a vádirat hiányosságainak pótlására hívta fel, mivel szerinte az irat nem felel meg a törvényes vád követelményeinek. A végzés szerint nem derül ki a vádiratból – egyebek mellett – az, hogy az értékek megállapítása min alapszik, mit jelent az „egyéb anyagi juttatás”, és hiányos a történeti tényállás is.

A bíróság elhalasztotta a tárgyalást, és új tárgyalási napot majd csak akkor tűz ki, ha az ügyészség pótolta a hiányosságokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.