Rákosi egykori páholyát is megtekinthetik az érdeklődők

Ezer magyar ház címmel rendezik meg idén a Kulturális örökség napjainak programsorozatát. A hétvégi rendezvényen az eddigi jelentkezések alapján országszerte több mint nyolcszáz helyszín és 300 sétaút várja az érdeklődőket – jelentette be Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke kedden Székesfehérváron.

MNO
2011. 09. 13. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint elmondta, az idén a tavalyinál 16-tal több, 301 település csatlakozott a programsorozathoz. Mivel „nemzeti örökségünk egy és oszthatatlan”, a rendezvényekbe több határon túli település – Kolozsvár, Nagybánya, Székelyudvarhely – is bekapcsolódik.

A fővárosban 203 épületre kerül fel a Kulturális örökség napjai lobogója. 14 látogatható épületével és 4 sétaútjával idén a XII. kerület a kiemelt helyszín. A megtekinthető középületek sorában van egyebek között a Parlament, a Külügyminisztérium, a várbeli és az újpesti városháza, a Rendőrtiszti Főiskola és az ELTE Eötvös Collegiumának Ménesi úti épülete. Érdekes látnivaló lesz a Népstadionban Rákosi Mátyás egykori páholya, amelyhez 150 méternyi alagút vezetett.

A Kulturális örökség napjainak új programeleme lesz a Magyarázom a házam, amelynek keretében egyebek között a tolnai lovarda rekonstrukcióját, a Miskolc-Görömbölyi Közösségi Ház új épületét, Marcaliban pedig a Kulturális Korzót tekinthetik meg az érdeklődők. Különleges látnivalót kínál a terényi Orsósmagnó Múzeum, az orosházi Kútmúzeum és a pogányi Fodrászmúzeum. Az érdekes programok kedvelői pedig hajtányhajtáson vehetnek részt a biatorbágyi viaduktnál, kupolajáráson a Parlament épületében, s káposztás lecsót fogyaszthatnak vakaróval a bódvalenkei freskófaluban.

A Kulturális örökség napjai országos megnyitóünnepségének pénteken otthont adó Székesfehérváron 14 helyszínen várják az érdeklődőket – mondta el az újságíróknak Cser-Palkovics András (Fidesz), a város polgármestere. A látnivalók közül megemlítette a Norvég Alap, az Európai Unió, a magyar állam és a városi önkormányzat együttműködésének, támogatásának eredményeként felújított Hiemer–Font–Caraffa épületegyüttest, valamint a közelmúltban újjávarázsolt műemlék Magyar Király Szállodát és az Árpád fürdőt.

Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy a hétvégi programsorozat keretében megyeszerte harminc helyszínre várják az érdeklődőket. Felhívta a figyelmet a Fejér Megyei Levéltár felújított műemléképületére, ahol az intézmény építészeti értékeit, egyes dokumentumait bemutató kiállítást is megtekinthetik majd a látogatók.

A Kulturális örökség napjaival párhuzamosan, részben ahhoz kapcsolódva kezdődik meg a Szakrális művészetek hete, amelynek során több mint ötven helyszínen csaknem kétszáz programot kínálnak a rendezők – mondta el Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke. A rendezvénysorozat keretében szeptember 17-én, a Nyitott templomok éjszakáján a határon innen és túl, több felekezet számos templomában, mintegy 100 helyszínen csendül fel Liszt Ferenc egy-egy műve.

Budapest legnagyobb múzeumai egy-egy szakrális jellegű kiállítással csatlakoztak a fesztiválhoz, a budapesti Szent István-bazilikában pedig szeptember 18-án közös zenei áhítatot tartanak, jeles művészek részvételével. Különleges zenei élményt kínál szeptember 17-én Liszt Ferenc Missa Solennis című művének bemutatása a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Pásztor Eszter projektvezető különleges látnivalót, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvalenke freskófaluját ajánlotta a közönség figyelmébe, ahol húsz épület falát díszítik roma alkotók festményei. A Kulturális örökség napjait Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár nyitja meg pénteken Székesfehérváron, ahol Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kihirdeti a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felkerült új elemeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.