Rata Tata aranyba öltöztette Nanót

Aranyba, ezüstbe és drágakövekbe öltöztették Indiában a világ legolcsóbb autójaként ismert Tata Nanót.

MNO
2011. 09. 20. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyedi kiadáshoz 80 kilogramm aranyat, 15 kilogramm ezüstöt és 10 ezer drágakövet, egyebek közt gyémántot és rubintot használtak fel – még a kerekekre is jutott. A csillogó karosszériájú Nanót maga az autókonszern feje, Rata Tata mutatta be Mumbaiban hétfőn.

A szikrázó kisautó egy ötvösműhely megfeszített munkájának eredménye, tizennégyen dolgoztak rajta. A munkát a világ legnagyobb aranykarkötőjét gyártó Titan társasághoz tartozó Goldplus végezte. A műhely képviselője szerint művük az indiai ékszerészet ötezer évét ünnepli.

A Tata csoport azt reméli, hogy a nemesfémbe és drágakőbe öltöztetett Nano révén fellendül a fapados autó eladása.

Az arany-Nano értékét hozzávetőleg 220 millió rúpiára, azaz 961 millió forintnak megfelelő összegre becsülik. A kiskocsi azonban nem eladó, fél évig járja majd a legnagyobb indiai városokat, hogy népszerűsítse a márkát.

A Tata Nano három éve mutatkozott be nagy felhajtás közepette. A világ legolcsóbb autójaként reklámozott jármű vételárát százezer rúpiában, vagyis 400 ezer forintnak megfelelő összegben határozták meg adók és egyéb illetékek nélkül. Többek között technikai problémák miatt mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, csak 70 ezer van forgalomban belőle.

A kocsi a hajdani Trabanthoz hasonló méretű és tömegű négyszemélyes kisautó, amelyet nem szereltek fel semmiféle extra tartozékkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.