Rendeletekre várnak a szolgáltatók

Miniszteri rendeletre bízza a döntést a legtöbb fontos kérdésben az új távhőtörvény, amelyről tegnap szavaztak a parlamentben. A megváltozott szabályozás elsődleges célja, hogy újfajta támogatási rendszert vezessen be a kapcsolt, vagyis az áram mellett távhőt is termelő erőművek számára.

Magyar Nemzet
2011. 09. 27. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek részletei azonban majd csak később derülnek ki, mivel például a törvény szerint az a társaság részesülhet majd hőtermelési támogatásban, amelyik „az e törvény felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendeletben meghatározottaknak megfelel”. Ezenkívül ugyancsak a tárcavezető állapítja meg a támogatás mértékét. Mindemellett az is a miniszter dolga lesz, hogy kialakítsa rendeletében a támogatásra való jogosultság feltételeire, az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatásra, adatkezelésre, a távhő-szolgáltatási támogatás kezelésére, nyilvántartására, kifizetésére, elszámolására, felülvizsgálatára, az ellenőrzésének rendjére, valamint az előírások megsértése esetén alkalmazható jogkövetkezményekre vonatkozó szabályokat.

Az új támogatási rendszer egyébként a kötelező áramátvételt váltja, amely korábban a kapcsoltan előállított villamos energia után nyújtott kompenzációt, szemben az október 1-jétől élő szisztémával. Ennek költsége azonban továbbra is a villanyszámlákban jelenik majd meg, kilowattóránként 1,2 forintos tételként. A pénzt a rendszerirányító folyósítja a hőszolgáltatóknak, amelyek majd elszámolnak a hőtermelőkkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.