Rengetegen dolgoznak feketén Olaszországban

Az olasz foglalkoztatottak több mint 10 százaléka feketén dolgozik. A legtöbb, szerződés és jogok nélkül dolgozó az olasz családoknál foglalkoztatott külföldiek között van – derült ki a legfrissebb statisztikai adatokból.

MNO
2011. 09. 21. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feketegazdaság felszámolása még távoli célnak számít Olaszországban – ezt állítják az Istat központi statisztikai hivatalnak a foglalkoztatásról közölt adatai. A 2010-es számok azt mutatják, hogy a foglalkoztatottak 10,3 százaléka feketén végzi munkáját. Ez több mint 2,5 millió személyt jelent az itáliai munkapiacon, és közöttük több mint 2 millió állandó munkahellyel rendelkezik, beosztottként végzi a munkáját bármilyen szerződés és jogok nélkül.

A feketepiacon az olasz mezőgazdaság jár az élen: az ágazatban foglalkoztatottak 37,4 százaléka dolgozik feketén, de húsz évvel ezelőtt az arány még 48,5 volt – hangsúlyozta az Istat jelentése. Második helyen a szolgáltatási ágazat áll, 10 százalékkal, majd a kereskedelem (7,4 százalék), az ipari termelés (5,7 százalék) és az építőipar (4,4 százalék) következik, ahol az utóbbi kilenc év negatív rekordja dőlt meg. Még rosszabb a helyzet az olasz családoknál dolgozó, többségükben kelet-európai és ázsiai bejárónők és beteggondozók között, akiknek fele teljesen feketén végzi munkáját. Az sem segít, hogy az olaszok levonhatják adójukból a rájuk fordított kiadást – emlékeztettek az olasz gazdasági napilapok.

Az Istat felméréseiből az is kiderült, hogy tavaly 24 643 000 volt az olaszországi foglalkoztatottak száma, csaknem 200 ezerrel kevesebb, mint 2009-ben. Ami a fiatalok foglalkoztatását illeti, a 16–35 év közötti olaszok 15,9 százalékának nincsen munkája (az északi Veneto tartományban 9,9, Szicíliában több mint 28 százalékos az arány). A 24 év alattiak 29,6 százaléka nem talál állást, ez a legmagasabb adat Európában, ahol az átlag 21 százalék – közölte saját felmérését a Confartigianato kézműipari szövetség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.