időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Riadókészültség Izraelben: 22 ezer rendőrt mozgósítottak

MNO
2011.09.23. 15:50

Izrael mintegy 22 ezer rendőrt mozgósított pénteken az országban, és katonai erősítéseket küldött a megszállt Ciszjordániába, hogy elejét vegye a tüntetések esetleges elfajulásának a palesztin ENSZ-felvételi kérelem késő délután várható benyújtása alkalmával.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/811749" target="_blank"><strong>• Intés Párizsból: zsákutcába vezet a palesztinok terve</strong></a>

„Legalább szombat estig 22 ezer rendőrt mozgósítottunk a rend fenntartására az ország egész területén – mondta a rendőrségi szóvivő. – A rendőrség a második legmagasabb fokra emelte a riadókészültséget.” A rendőröket az Izraelt Ciszjordániától elválasztó zöld vonal mentén, az izraeli arab települések környékén és a bekebelezett, főként arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben helyezik készenlétbe.

A Vörös Dávid-csillag, a vöröskereszt izraeli megfelelője is emelte riasztási szintjét. A rendőri jelenlét fokozása ellenére több ciszjordániai településen a palesztinok pénteken összecsaptak a rendfenntartókkal. Egy ellenőrzőpontnál az izraeli erők könnygázt használtak a kődobáló palesztinok szétoszlatására. Náblusz város közelében egy faluban palesztin bejelentés szerint az izraeliek lelőttek egy 35 éves férfit. Az izraeli hadsereg nem erősítette meg a hírt, úgy nyilatkozott, hogy ellenőrzi, igaz-e az, vagy sem.

Jeruzsálem óvárosában a rendőrség megtiltotta a belépést a Mecsetek terére az ötven év alatti férfi hívőknek és az idősebbek közül is csak azok mehetnek oda, akik az izraeli hatóságok által kiállított jeruzsálemi lakcímkártyával rendelkeznek. A ciszjordániai lakóhellyel rendelkező palesztinok nem kereshetik fel a teret.

Az izraeli hadsereg felfüggesztette az eltávozásokat a Ciszjordániában szolgáló erőknél, és három zászlóaljnyi tartalékost, közel 1500 embert mozgósított a média szerint. A katonákat zavargások ellen bevethető eszközökkel szerelték fel. Palesztinok tízezrei vonultak fel szerdán Ciszjordánia autonóm városaiban, hogy támogassák a palesztin állam ENSZ-felvételi kérelmét – ezek a legjelentősebb tömeggyűlések a területen 2005, a második intifáda (palesztin felkelés) vége óta.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.