Riadókészültség Izraelben: 22 ezer rendőrt mozgósítottak

Izrael mintegy 22 ezer rendőrt mozgósított pénteken az országban, és katonai erősítéseket küldött a megszállt Ciszjordániába, hogy elejét vegye a tüntetések esetleges elfajulásának a palesztin ENSZ-felvételi kérelem késő délután várható benyújtása alkalmával.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/811749" target="_blank"><strong>• Intés Párizsból: zsákutcába vezet a palesztinok terve</strong></a>

MNO
2011. 09. 23. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Legalább szombat estig 22 ezer rendőrt mozgósítottunk a rend fenntartására az ország egész területén – mondta a rendőrségi szóvivő. – A rendőrség a második legmagasabb fokra emelte a riadókészültséget.” A rendőröket az Izraelt Ciszjordániától elválasztó zöld vonal mentén, az izraeli arab települések környékén és a bekebelezett, főként arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben helyezik készenlétbe.

A Vörös Dávid-csillag, a vöröskereszt izraeli megfelelője is emelte riasztási szintjét. A rendőri jelenlét fokozása ellenére több ciszjordániai településen a palesztinok pénteken összecsaptak a rendfenntartókkal. Egy ellenőrzőpontnál az izraeli erők könnygázt használtak a kődobáló palesztinok szétoszlatására. Náblusz város közelében egy faluban palesztin bejelentés szerint az izraeliek lelőttek egy 35 éves férfit. Az izraeli hadsereg nem erősítette meg a hírt, úgy nyilatkozott, hogy ellenőrzi, igaz-e az, vagy sem.

Jeruzsálem óvárosában a rendőrség megtiltotta a belépést a Mecsetek terére az ötven év alatti férfi hívőknek és az idősebbek közül is csak azok mehetnek oda, akik az izraeli hatóságok által kiállított jeruzsálemi lakcímkártyával rendelkeznek. A ciszjordániai lakóhellyel rendelkező palesztinok nem kereshetik fel a teret.

Az izraeli hadsereg felfüggesztette az eltávozásokat a Ciszjordániában szolgáló erőknél, és három zászlóaljnyi tartalékost, közel 1500 embert mozgósított a média szerint. A katonákat zavargások ellen bevethető eszközökkel szerelték fel. Palesztinok tízezrei vonultak fel szerdán Ciszjordánia autonóm városaiban, hogy támogassák a palesztin állam ENSZ-felvételi kérelmét – ezek a legjelentősebb tömeggyűlések a területen 2005, a második intifáda (palesztin felkelés) vége óta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.