Robbanás történt egy atomlétesítményben, egy halott

Robbanás történt egy dél-franciaországi atomhulladék-lerakóban, elképzelhető radioaktív sugárzás – közölték hétfő délután az illetékes helyi hatóságok. Egy ember meghalt, négy megsérült.

MNO
2011. 09. 12. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia atomenergetikai bizottság szóvivője elmondta, egyelőre nem érzékeltek szivárgást, de üzembe helyeztek egy biztonsági mérőműszert, amely folyamatosan méri az esetleges szivárgás szintjét.

A France Info hírrádió értesülése szerint a délben bekövetkezett balesetben egy ember meghalt és négy személy súlyosan megsérült.

A 3800 főt foglalkoztató erőmű és kutatóközpont egyik hulladékfeldolgozó létesítményének kemencéjénél történt a detonáció – közölte a prefektúra, amely egyelőre üzemi balesetnek minősítette a robbanást. A létesítmény köré a tűzoltók biztonsági kordont vontak.

A Marcoule-i létesítményt 1955-ben nyitották meg, Franciaország egyik legidősebb nukleáris lerakója. Az ország 58 atomerőművének mindegyike stresszteszten esett át a fukusimai katasztrófát követően. Franciaország energiaszükségletének 70 százalékát a nukleáris létesítmények biztosítják.

(MTI, BBC)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.