Románia is behúzhatja a féket

Románia gazdasági növekedése kisebb lesz az eddig vártnál jövőre – az ország gazdasági miniszterének csütörtöki közlése szerint.

MNO
2011. 09. 22. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ion Ariton azt mondta, hogy az első félévi adatok alapján az ország gazdasága kikerült a recesszióból, jövőre 2,5-3 százalékkal nő. Az eddigi hivatalos várakozásokban nagyobb, 3,5-4 százalékos gazdaságnövekedés szerepelt az idei 1,5 százalék után.

Az év első felében 1,6 százalékkal bővült a román gazdaság az előző év hasonló időszakához képest. A román hazai össztermék (GDP) 2009-ben 7 százalékkal, míg 2010-ben 1,3 százalékkal esett vissza.

Traian Basescu román államfő a hét elején sürgette a kormányt, hogy fogja vissza a jövő évi gazdaságnövekedési várakozását legfeljebb 2,5 százalékra, mert Románia legfőbb kereskedelmi partnere, az eurózóna adósságválsága visszaveti az oda irányuló román exportot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.