Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Rossz hírek Portugáliából

Az első félévben 8,3 százalék lett a portugál államháztartás hiánya, az 5,9 százalékos éves előirányzatot jóval meghaladva. Ennek ellenére az irányzat csökkenő: a második negyedévben 8,8 százalékos volt a deficit az első negyedévi 9,3 százalékot követően. Tavaly az első félév egészében még 10,4 százalék volt a hiány.

MNO
2011. 09. 30. 15:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első félévi adattal együtt felfelé módosították a 2008-as és 2010-es hiányadatot is, miután a Madeira autonóm terület esetében nem jelentett adósságot találtak. Így a tavalyi hiány még magasabb, 9,8 százalék lett a korábban kiadott 9,1 százalék helyett. Portugália megkapja az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 78 milliárd eurós hitelének soron következő, 11,58 milliárd eurós részletét, miután az EU-t követően az IMF is úgy döntött, hogy átutalja a hozzájárulását az adósságválság kezelését szolgáló hitelhez.

Az IMF 3,98 milliárd eurót szabadított fel szeptember közepén Lisszabon számára, az EU pedig szeptember elején határozott arról, hogy megadja a rá jutó 7,6 milliárd eurót. Portugáliának az idén tavasszal állítottak össze három évre szóló hitelprogramot. Az államháztartás finanszírozását jelentősen könnyítő csomag fejében a hitelezők elsősorban deficitcsökkentést várnak el: Lisszabonnak 2013 végéig a GDP 3 százaléka alá kellene csökkentenie a hiányt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.