Schmitt: Magyarország nem téveszti szem elől Bulgáriát

Magyarország továbbra is fontos befektetési célpontként tekint Bulgáriára – mondta csütörtökön Schmitt Pál köztársasági elnök a Bolgár Kereskedelmi és Iparkamarában, Szófiában.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/808514" target="_blank"><strong>• Tisztes erőfeszítéseket tettek, hazánk bizakodó + Képek</strong></a>

MNO
2011. 09. 08. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmitt Pál a bolgár–magyar üzletemberek számára megrendezett fórumon kifejtette, hogy az érdeklődés ékes bizonyítéka – egyebek közt a pénzügyi és szolgáltató szektor, a légi közlekedés, illetve az energetika területéről érkezett – népes magyar üzletember-küldöttség jelenléte. „A magyar befektetők jól kiismerik magukat a bolgár üzleti környezetben, ám örülnének egy még átláthatóbb közbeszerzési pályázati rendszernek és a korrupció elleni hatékonyabb védelemnek. Ugyanezek a problémák természetesen Magyarországon is előfordulnak” – mondta a magyar köztársasági elnök.

Az eseményen részt vett Georgi Parvanov bolgár államfő is, aki szerint az üzleti élet szereplőit tömörítő fórum megfelelő folytatása a két ország korábban megkezdett politikai párbeszédének. Parvanov egyben hangsúlyozta a magyar befektetők szerepét, példaként említve az OTP-csoport tulajdonában lévő DSK Bankot, amely tavaly az év pénzintézete lett Bulgáriában. Schmitt Pál ennek kapcsán örömét fejezte ki, hogy a DSK–OTP immár hárommillió bolgár állampolgár, tehát a lakosság több mint 40 százalékának a bankszámláját vezeti. A magyar államfő a kétoldalú együttműködés szempontjából kiemelt jelentőséget tulajdonított a Dunának, valamint a magyar EU-elnökség során a hozzá kapcsolódó regionális fejlesztések összehangolására létrehozott Duna-stratégiának.

Schmitt Pál szerdán felesége, Schmittné Makray Katalin társaságában érkezett háromnapos hivatalos látogatásra Bulgáriába. Az államfő szófiai tartózkodásának második napján kíséretével ellátogatott a Szent Alekszandar Nevszki műemlék templomhoz, ahol megtekintette az épület kriptáját. Georgi Parvanov és felesége az este folyamán hivatalos vacsorát ad a magyar köztársasági elnöki pár tiszteletére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.