Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Schmitt Pál részt vesz az olimpikonok találkozóján

A 11. Olimpiai Kongresszus 30. évfordulója alkalmából nagyszabású emlékünnepséget rendeznek szerdán Baden-Badenben, az eseményen részt vesz Schmitt Pál köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja is.

MNO
2011. 09. 27. 16:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harminc esztendeje, 1981-ben tartott tanácskozáson 144 országból 469 hivatalos küldött vett részt; első alkalommal kaptak meghívást kiváló sportolók, köztük Magyar Zoltán, a kétszeres aranyérmes tornász. A versenyzők nevében szót kapott akkor Sebastian Coe kétszeres olimpiai bajnok futó – a 2012-es londoni olimpia szervezőbizottságának elnöke –, aki óriási visszhangot kiváltó hozzászólásában társai nevében azt követelte, hogy a doppingoló sportolókat örökre tiltsák el a versenyzéstől. Juan Antonio Samaranch elnök javaslatára elhatározták a NOB sportolói bizottságának megalakítását.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Thomas Bach olimpiai bajnok tőrvívó, a NOB alelnöke, a Német Olimpiai és Sportbizottság elnöke erre emlékezve az egyre nagyobb szerephez jutó bizottság egykori és jelenlegi tagjait, így Schmitt Pált, a bizottság első helyettes vezetőjét is meghívta a mostani ünnepségre.

„Örömmel teszek eleget a meghívásnak, hiszen a bizottság vezetője, az öt olimpián indult finn vitorlázó Peter Tallberg mellé Albert herceget, Monaco jelenlegi uralkodóját és engem kértek fel helyettesnek – mondta Schmitt Pál. – Olyan ismert olimpiai bajnokokkal kezdtük a munkát, mint az említett Sebastian Coe, valamint Kipchoge Keino, a többszörös olimpiai bajnok kenyai csodafutó, Vlagyiszlav Tretyak, az akkor legyőzhetetlen szovjet jégkorong-válogatott kapusa, Anita DeFrantz, a moszkvai bojkott ellen Carter elnöknél is tiltakozó amerikai evezős, a NOB későbbi alelnöke, Michelle Ford ausztrál úszónő, akikkel öröm lesz újra találkozni. Samaranch elnök bizalmat szavazott nekünk, és ezzel kezdődött meg a NOB demokratizálása, amit a struktúra átalakítása követett. Jelenleg minden NOB-bizottságnak van olimpikon tagja, nem hoznak döntést sportolók tudta, egyetértése nélkül. Az olimpikonok szerepe felértékelődött.”

A sportolói bizottság jelenlegi vezetője Frank Fredericks többszörös ötkarikás ezüstérmes namíbiai vágtázó, elődje Szergej Bubka, a rúdugrás ukrán királya volt. Jacques Rogge személyében az elnök is egykori olimpikon, s a NOB 115 tagja között csaknem negyven olimpiai résztvevő szerepel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.