Simor devizával segítené ki a bankokat

A jegybank az ország devizatartalékainak terhére kész a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges devizát a magyar bankok igénye szerint rendelkezésükre bocsátani – jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 09. 20. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB számítása szerint a lakossági jelzálog-devizaadósok csupán 20 százaléka élhet majd a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével. Még ez is jelentős veszteséget okoz a hitelintézeteknek, rontja Magyarország növekedési kilátásait, csökkenti a költségvetési adóbevételeket – fűzte hozzá Simor.

A devizaalapú jelzáloghitelek végtörlesztését szabályozó törvény jelentős pénzügyi stabilitási kockázatot jelent, de az MNB-nek van eszköze arra, hogy ezt tompítsa, és ezt használni is fogja – tette hozzá. Az jegybank számítása szerint körülbelül 1000-1100 milliárd forint törlesztésére kerül sor – közölte Simor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.