Sok volt a súlyosbító körülmény

Rablás bűntette és más bűncselekmények miatt hat év két hónap fegyházbüntetésre ítélte Látó Róbert 22 éves fülöpszállási vádlottat másodfokú, jogerős ítéletében a Bács-Kiskun Megyei Bíróság csütörtökön Kecskeméten.

MNO
2011. 09. 29. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szuromi Mária tanácsvezető bíró a fegyházbüntetés időtartamában helybenhagyta a Kiskőrösi Városi Bíróság első fokon meghozott ítéletét, a vagyonelkobzás összegében viszont megváltoztatta azt. A büntetett előéletű vádlott 2010. június 25-én éjjel egy fülöpszállási tanyán az ott lakó – azóta már elhunyt – idős sértettre késsel rátámadt, tőle pénzt követelt, aztán átkutatta a lakást, ahonnan ékszereket, készpénzt és egy mobiltelefont tulajdonított el. A zálogházba beadott ékszerekért 50 ezer forintot kapott. A férfi 2010. július 14-én éjszaka egy másik fülöpszállási házba is behatolt, és az ott lakó férfit többször is megütötte, és pénzt követelt tőle. A sértett közölte, hogy nincs pénze, mire a vádlott – látva, hogy a sértett erősen vérzik – távozott.

A 22 éves fülöpszállási vádlottat első fokon a Kiskőrösi Városi Bíróság – a többi között – rablás bűntette és rablás bűntettének kísérlete miatt 6 év 2 hónap fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte 2011. május 6-án. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője az ítélet enyhítéséért fellebbezett.

A másodfokon eljáró bírói tanács a vagyonelkobzás mértékét az elsőfokú bíróság által kiszabott 5600 forinttal szemben 55 600 forintra emelte, mert a zálogházba beadott és a rendőrség által lefoglalt értékekért a vádlott 50 ezer forintot átvett, mellyel „gazdagodott”. Szuromi Mária bírói tanácsa nyomatékos, súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a férfi cselekményét kitartó szándékkal követte el, éjjel a lakásukban tört az idős, védtelen emberekre, akiket életveszélyesen megfenyegetett.

A bíróság elutasította az ügyész súlyosbításért benyújtott fellebbezését, mert elegendőnek találta a kiszabott ítélet időtartamát, ugyanakkor ez ítélet enyhítését sem látta indokoltnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.