Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Sokan bojkottálni fogják a népszámlálást

A Szerbia déli részén élő albánok és bosnyákok egy része a hatóságok minden győzködése ellenére bojkottálni fogja a szombaton kezdődő és október 15-ig tartó szerbiai népszámlálást.

MNO
2011. 09. 30. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A dél-szerbiai albánok semmiképpen sem vesznek részt a népszámlálásban, még akkor sem, ha emiatt megbírságolják őket” – jelentette ki Ragmi Mustafa, Presevo községi elnöke. Elmondása szerint a köztársasági statisztikai hivatal az összeírást irányító bizottságba új tagokat választott ugyan, az albánok azonban nem változtatnak állásfoglalásukon és bojkottálni fogják a népszámlálást.

A Dél-Szerbiában élő albánok mindenekelőtt azt kifogásolják, hogy a kérdőíveket csak szerb nyelven és azt is cirill betűkkel nyomtatták ki. A másik panaszuk, hogy például Presevóban, ahol a lakosság 90 százaléka albán nemzetiségű, a kérdezőbiztosok többsége mégis szerb. A szandzsáki bosnyákok ugyancsak azt kifogásolják, hogy a kérdőíveket csak szerb nyelven nyomtatták ki, de egyik vezetőjük szerint ez még nem elég ok arra, hogy ne vegyenek részt az összeírásban. Egyébként a kérdőíven összesen 71 kérdés szerepel. Egy részük a személyes adatokra, másik részük pedig a háztartásokra vonatkozik.

Ha valaki megtagadja a válaszadást, vagy téves adatokat közöl a kérdezőbiztossal, 20 000-től 50 000 dinárig (kb. 200-tól 500 euróig) terjedő pénzbüntetéssel sújthatják. Szerbiában utoljára 2002-ben volt népszámlálás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.