Sokan vettek részt a magyar dal napján

Több ezren énekelték együtt a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt vasárnap este a magyar dal napja fővárosában, Nyíregyházán.

MNO
2011. 09. 12. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pontban este nyolc órakor kezdődött közös énekléshez nagyjából kilencven település és közösség jelezte előzetesen csatlakozási szándékát, a résztvevők mintegy fele a határon túlról énekelt Nyíregyházával – mondta az MTI-nek Cservenák László főszervező. Sokan Erdélyben énekelték végig a mindenki számára jól ismert népdalt, de a főszervező tájékoztatása szerint Kárpátaljától Horvátországig sokan csatlakoztak a magyar dal napja eddigi történetének egyedülálló kezdeményezéséhez. A lisszaboni és az isztambuli nagykövetségen kívül például Barcelonában, Egerben és Százhalombattán énekeltek együtt a nyíregyháziakkal – tette hozzá Cservenák László.

Érdekesség, hogy a szabolcsi települések nagy része részt vett a közös éneklésben: Kékcse 1600 lakója közül mintegy ezren jelezték együtténeklési szándékukat. Hivatalos adatok ugyan csak később lesznek, de főszervező becslése szerint a magyar dal több tízezer embert is „megérinthetett” Magyarország határain belül és kívül egyaránt.

Nyíregyháza tizenhárom, lényegében különálló zenei helyszíne vasárnap estére egyetlen színes zenei kavalkáddá vált: sokan voltak kíváncsiak a városháza udvarán a színművészek által adott operett- és musicalrészletekre, a Kossuth téren pedig egymást váltották a zenekarok. A szabolcsi megyeszékhely központi tere, a sétáló, a római katolikus templom és a szökőkút környéke teljesen megtelt emberekkel a Kormorán együttes esti nagykoncertjére, a tömegben szinte mozdulni sem lehetett.

A Koltay Gergely által 1976-ban alapított, a népzenét a rockkal ötvöző együttes fergeteges hangulatot varázsolt Nyíregyházára: a koncerten több sikeres és ismert dalt adtak elő, így többek között felcsendült a Ki szívét osztja szét és a Magyarország című szerzemény is.

A büntetés-végrehajtási intézet színpadán a Jurij mellett a Fivérek együttes lépett színpadra, a megyei kórház udvarán a Cantemus kórus és a Vikár Zeneiskola növendékei, valamint a Nyíregyházi Hölgykoszorú adott zenés műsort. A kórház épületeinek nyitott ablakain keresztül nagyon sokan, betegek és orvosok egyaránt figyelemmel kísérték a koncerteket – számolt be Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktató Kórház igazgatója az MTI-nek, hozzátéve, hogy a zene – a lelkekre hatva – remélhetőleg segítette a gyógyulást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.