Somogyban több embert ölt meg a csendes gyilkos

Újra mustgázveszély van a borospincékben. Somogyban több ember vesztette életét vagy került életveszélybe az utóbbi években – a hatóságok a mérgezés veszélyeire hívják fel a figyelmet – írja a Sonline.hu<br />

2011. 09. 20. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Somogyban több tragédia történt az elmúlt időszakban. Még 2000-ben egy személy vesztette életét a mustgáz miatt, hét éve két hetvenéves és egy ötvenesztendős ember halt meg Zalán – idézte fel hétfőn Kőhalmi Szilvia, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa. Enyingen három éve ájult el egy ember a mustgáztól, s még abban az évben, októberben történt a siófoki tragédia: az egyik Keresztes-dülői borospincében egy személy elhunyt. Az ott tartózkodó másik embert a kiérkező mentők mentették meg, őt egyébként a tűzoltók védőfelszerelésben hozták ki a gázzal telített pincéből. A mustgáznak 2008 őszén Nagyberényben is volt egy áldozata.

Szakemberek szerint számos ötlettel, gyakorlatban jól ismert megoldással kivédhető a baj. Így a megfelelő szellőzés kialakításán kívül azt tanácsolják: a hordókat nagy térben helyezzék el a gazdák, ezzel elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Szakemberek ugyanakkor arra is emlékeztetnek: a nagy borászati üzemekben ritkák az ilyen balesetek, mivel ezeket a létesítményeket felszerelték a biztonsági berendezésekkel.

„Ha erjedő must van a pincében, mindenképp magunk előtt botra erősített gyertyával tanácsos lemenni, s a gyertyát derékmagasságban tartsuk” – hangzik az egyik jó tanács. „Amennyiben a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.” A szakértők szerint kora ősszel ez különösen indokolt. Bár évről évre seregnyi felhívás hangzik el ebben az időszakban, ezt sajnos nem mindenki fogadja meg. „A balesetek leginkább a szakértelem hiányára, valamint az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza” – számolt be a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa. Ennek oka: sokan nem veszik komolyan a veszélyt, s mivel színtelen, szagtalan gázról van szó, későn kapcsolnak.

(sonline.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.