Soros: A görögök decemberben mennek csődbe

Az euró fennmaradásának ára elhúzódó költségvetési kiigazítás, ám ez depresszióba döntheti Európát – mondta a magyar származású hedge fund „guru”, Soros György az Emerging Markets gazdasági hírportálnak. Véleménye szerint Görögország az októberi segélyrészleteket meg fogja kapni, így az ország csődje decemberben várható. Ekkor éri majd el az euró válsága is a csúcspontot – tette hozzá.

MNO
2011. 09. 25. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha tehát nem sikerül az európai országoknak egy szorosabb politikai és költségvetési uniót létrehozniuk, az nagyobb fenyegetést jelent, mint a Lehman Brothers 2008-as csődje. Egy komolyabb bankválság az egész világgazdaságot súlyos depresszióba sodorhatja. Soros szerint az európai adósságválság decemberben tetőzhet, mivel véleménye szerint Görögország akkor jelenthet csődöt. „Görögország meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket, hogy megkapja a következő, októberi segélyét. Ennek érdekében elfogadják majd a tőlük követelt törvényeket, ez pedig a görög válságot egészen decemberig halaszthatja, amikor a következő hitelrészlet esedékessé válik” – mondta Soros. Emiatt az euróválság is decemberben érheti el a tetőfokát. Az európai döntéshozóknak azonban fel kell készülniük arra az esetre is, hogy Görögország esetleg nem a számításoknak megfelelően megy csődbe, még ha ez elkerülhető is, de nem elképzelhetetlen, ebben az esetben pedig komoly zavarok keletkezhetnek a világ pénzügyi rendszerében.

Görögország irányított csődje ugyanakkor megvalósítható, de előtte az eurózóna többi tagjának össze kell fognia, és az Európai Központi Bank (EKB) rövid lejáratú forrásai segítségével meg kell erősíteniük a többi gyenge államot, hogy megakadályozzák a fertőzést. A Nemzetközi Valutaalapra (IMF) szintén szükség van, hogy megelőzze a görög bankrendszer bedőlését egy irányított csőd esetén.

(portfolio.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.