SpongyaBob rossz hatással van a négyévesekre

Mindössze kilenc percnyi SpongyaBob Kockanadrág nézése is rövid távú figyelemzavart és tanulási problémákat okozhat a négyéves kisgyerekeknél – állítják a szakemberek egy minitanulmány eredményeire támaszkodva.

MNO
2011. 09. 12. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Virginiai Egyetem pszichológiaprofesszoraként dolgozó Angeline Lillard vezetésével készített tanulmány hatvan gyermek bevonásával készült. A négyéves résztvevőket a szakemberek véletlenszerűen három csoportba osztották. Egy részük a Nickelodeon csatorna pörgős SpongyaBob, a másik csoport a PBS csatorna lassabb ütemű Caillou című rajzfilmsorozatát nézte kilenc percen át, míg a többiek rajzolással töltötték ezt az időt.

Közvetlenül a filmnézés, illetve rajzolás után a szakemberek a gyerekek agyműködését vizsgáló teszteket végeztettek, amelyek során a spongyabobos csoport tagjai átlagosan 12 ponttal rosszabbul teljesítettek, mint a másik két csoportba tartozó társaik, akik nagyjából azonos szintet értek el.

A Pediatrics című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány szerint mivel a gyerekeknek szánt rajzfilmek általában 22 percnyi akciót tartalmaznak, ezért egy teljes műsor megnézésének „még pusztítóbb hatása lehet”, ám ennek bizonyítására további vizsgálatokra lesz szükség. Lillard szerint a SpongyaBobhoz hasonló gyors ütemű televíziós programok nézése után a gyerekek nem tudnak önuralmat gyakorolni és rendesen koncentrálni a tanulásra.

A Nickelodeon csatorna szóvivője, David Bittler visszautasította a tanulmány eredményeit arra hivatkozva, hogy a SpongyaBob Kockanadrág a 6 és 11 éves kor közötti gyerekeknek, nem pedig a négyéves korosztálynak szól. A szakember szerint azonban azért készítették négyéves gyerekek bevonásával a tanulmányt, mert „ez a legmeghatározóbb életkor bizonyos önuralmat befolyásoló képességek kifejlődésének szempontjából”. Ebből a tanulmányból azonban nem lehet megmondani, hogy más korú gyermekeknél is érvényesül-e ez a hatás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.