Súlyosan sérti az egyenlő emberi méltóság elvét a megkülönböztetés

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint súlyosan sérti az egyenlő emberi méltóság elvét, hogy a kollektív bűnösség alapján hátrányosan megkülönböztetik a vajdasági magyarokat.

MNO
2011. 09. 27. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerb kárpótlási törvényről nyilatkozva Lomnici Zoltán az MTI-nek kedden hangsúlyozta, ha Belgrád „őszintén törekszik az uniós tagságra”, nem léphet hatályba a szerb parlament által hétfőn elfogadott jogszabály. Az ügyben Borisz Tadics szerb államfőnek is rendkívül nagy a felelőssége, mert eldöntheti, aláírja-e a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt – fűzte hozzá.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke szerint az uniós szabályozás és a nemzeti alkotmányok is elvetik a kollektív bűnösség elvét, így a szerb jogszabály „az uniós polgároknak” elfogadhatatlan. Fontosnak nevezte, hogy a magyar állam fellépése mellett az emberi jogokat védő civil szervezetek is véleményt formáljanak a kérdésről.

Kitért arra, hogy néhány hónappal ezelőtt Szabadkán találkozott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, és megállapították, a kollektív bűnösség elvét felül kell vizsgálni, és „nemcsak az újvidéki vérengzés, hanem a délvidéki magyarirtás történelmi tényeit is számba kell venni”, és ezekkel reálisan kell szembenézni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.