Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Svájcban is betilthatják a burka viselését

A svájci parlament alsóháza szerdán a kormány ellenében megszavazta azt az indítványt, hogy tiltsák be a burka – a nők arcát elfedő muzulmán lepel – viselését bizonyos nyilvános helyeken, így a tömegközlekedési eszközökön. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811466" target="_blank"><strong>• Megvannak a francia burkatörvény első „áldozatai”</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810318" target="_blank"><strong>• Hollandia is fedetlen arcokat akar</strong></a>

MNO
2011. 09. 28. 17:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezetet az alpesi ország legnagyobb pártja, a jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP/UDC) terjesztette a 200 fős törvényhozás elé, amely azt 101-77 arányban elfogadta. A törvényt még jóvá kell hagynia a felsőháznak, a 46 tagú államok (kantonok) tanácsának is.

A törvény nem kifejezetten a burka viselését tiltja, hanem azt írja elő, hogy a közintézményekben, bizonyos nyilvános helyeken és a közlekedési eszközökön kizárólag fedetlen arccal szabad mutatkozni. Kivételt képezhetnek az olyan események, például az utcabálok, amelyeknek nélkülözhetetlen kelléke az álarc.

A törvénytervezet beterjesztője, Oskar Freysinger néppárti képviselő biztonsági megfontolásokkal indokolta kezdeményezését. Az erőszakcselekmények elkövetőinek a személyazonosságát nehezen lehet megállapítani, ha arcuk el van fedve – érvelt.

Európában elsőként Franciaországban tiltották be az arcot elfedő lepel viselését, majd Belgiumban is hasonló rendelkezést hoztak. Hollandiában szeptember 16-án hagyta jóvá a kormány a burka viselésének tilalmát, de ott még a parlamentnek is áldását kell adnia a tervezetre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.