Szabadlábon a húsz orvos és ápolónő

Óvadék ellenében szabadlábra helyezett egy bahreini bíróság húsz orvost és ápolónőt, akik ellen azért folyik eljárás, mert segítették a síiták által szított hatalomellenes megmozdulást – jelentette csütörtökön a bahreini állami hírügynökség.

MNO
2011. 09. 08. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtökön szabadon engedett egészségügyi dolgozók közül a múlt héten többen éhségsztrájkba kezdtek, és mozgalmukhoz azóta közel kétszáz fogoly csatlakozott egy helyi emberjogi szervezet információi szerint. Egy független nyomozó bizottság viszont, amelyet a hatóságok bíztak meg az elnyomás kivizsgálásával, azt állítja, hogy 101 politikai fogoly – köztük orvosok és ápolónők – éhségsztrájkol a múlt hét óta.

A többségükben síiták lakta parányi monarchiában február közepén kezdődtek tüntetések, amelyek résztvevői a több mint kétszáz éve hatalmon lévő szunnita dinasztia jogköreinek korlátozását, valódi alkotmányos monarchia bevezetését és a síitákat érő hátrányos megkülönböztetések felszámolását követelték. A megmozdulások során egy fővárosi kórház 47 dolgozóját vették őrizetbe a tüntetők segítésének vádjával. Ügyükben szeptember 29-én várható ítélet.

A tüntetéseket márciusban a szaúd-arábiai hadsereg segítségével verték le, az összetűzésekben harminc ember vesztette életét. Azóta gyakran robbannak ki kisebb tiltakozások és összecsapások a biztonsági erőkkel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.