Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Százéves keksz kerül kalapács alá

Egy több mint százéves, csaknem a Déli-sarkig jutott kekszet árvereznek el Londonban.

MNO
2011. 09. 30. 16:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg privát gyűjtő tulajdonában álló, kis, kerek sütemény ára a várakozások szerint akár az 1500 eurót (438 ezer forint) is elérheti – közölte a Christie’s aukciós ház. A keksz a brit sarkkutatóé, Ernest Shakletoné volt, aki 1907 és 1909 között a Déli-sarkra vezetett expedíciót. Csapata ezernyi, tejproteinnel dúsított kekszet vitt magával, melyek különösen táplálóak voltak. Az expedíció résztvevőinek 160 kilométerre a Déli-sark előtt vissza kellett fordulniuk, a visszafelé vezető úton pedig az életben maradás érdekében meg kellett felezniük napi fejadagjukat. Shakleton egyik kekszét a kutatócsapat egyik tagjának adta, aki feljegyezte naplójába, hogy ettől a süteménytől „ezer fontért” sem válna meg soha. A süteményt a csapat egyik tábori szálláshelyén találták meg.

A Christie’s már 2001-ben is elárverezte a brit kutató egyik kekszét, amely átszámítva 8800 eurós (2,5 millió forintos) rekordárat ért el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.