Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Százezren már kivándoroltak

Több mint százezer kopt keresztény vándorolt ki Egyiptomból azóta, hogy februárban megbukott Hoszni Mubarak elnök rendszere – idézte a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség szerdán egy egyiptomi emberi jogi szervezet adatait.

MNO
2011. 09. 28. 17:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagib Gabriel, a szervezet igazgatója elmondta, becslések szerint az év végére a 250 ezret is elérheti az Egyiptomból kivándorló keresztények száma. Az elmúlt tíz évben harmadával csökkent az egyiptomi kopt keresztény közösség létszáma a folyamatos elvándorlás következtében. A kivándorlás egyik fő oka a szalafisták (egy szélsőséges szunnita muszlim irányzat) fenyegetése, amelytől a kormány nem volt képes megvédeni a koptokat – magyarázta Nagib Gabriel.

A kivándorlók zöme a kopt közösségnek a gazdasági elithez tartozó fiatal tagjai közül kerül ki, akik féltik üzleti tevékenységüket a szélsőséges muzulmánok megtorló akcióitól. Az egyiptomi emberi jogi szervezet adatai szerint a kopt kivándorlók zöme – csaknem fele – az Egyesült Államokban telepedett le, nagyjából húszezren európai országokban, mindenekelőtt Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Hollandiában találtak új hazára, és körülbelül 14 ezren Ausztráliában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.