Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Százmilliós projekttel lélegezhet fel a tiszafüredi kistérség

A magyar, sőt az európai munkaerőpiacon is versenyképes hiányszakmákból szerezhet képesítést félszáz álláskereső annak a programnak köszönhetően, mely százmillió forintot meghaladó uniós és állami támogatással másfél év alatt valósul meg a tiszafüredi kistérségben – közölte a projektmenedzser szerdán az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 28. 19:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűcs Gábor, a tiszafüredi Regionális Fejlesztési Egyesület elnöke elmondta: a kezdeményezést teljes egészében abból a 121 millió forintos állami, illetve európai uniós pályázati támogatásból finanszírozzák, melyet korábban a Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) révén nyert el a civil szervezet és konzorciumi partnere. A vezető kifejtette: a projekt része volt a térség munkaerő-piaci helyzetét feltáró tanulmány elkészítése is, melyből kiderül, a környék 13 településén élő, közel 40 ezer lakójából a nyilvántartott álláskeresők aránya meghaladja a 13 százalékot, csaknem egyharmadával magasabb, mint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei átlag. A helyi munkaügyi központ adatai szerint a közcélú foglalkoztatottak, valamint a rendelkezésre állási támogatásban és rendszeres szociális segélyben részesülők száma a térségben meghaladja a 450-et, és további 110 embert tartanak nyilván álláskeresőként.

A munkanélküliek fele ráadásul alacsonyan képzett, többségük felzárkóztatás nélkül nem tud megfelelő munkahelyet találni. Közülük a projekt összesen 50 ember számára kínálja egy új, versenyképes szakma elsajátításának lehetőségét. A kiválasztottak négyötöde képzési támogatásban is részesül tanulmányai során. Esetükben ezenfelül a pályázati forrás az oktatói díjakat, a tananyagfejlesztés és a tananyagok költségét, az egészségügyi vizsgálat árát, a kapcsolódó bérleti díjakat, a munkaruha és a védőfelszerelések költségét, a felmerülő anyagköltségeket és a vizsgadíjat egyaránt tartalmazza – tette hozzá.

A képzés négy, Magyarországon és az unió tagállamaiban egyaránt keresett hiányszakmában – minősített hegesztő, szerkezetlakatos, nehézgépkezelő és kereskedelmi ügyintéző – október 10-től indul, és 4-9 hónapot vesz igénybe. Az egyesület vállalta: mind a félszáz álláskeresőnek 250 órás német nyelvtanfolyamot, továbbá informatikai és munkaerő-piaci kurzust is szervez. A pályázat egyik legfontosabb feltételeként a projektgazda garanciát vállalt arra, hogy a következő másfél év során legalább 32 résztvevő meg is szerzi az új végzettséget tanúsító okiratot.

Szűcs Gábor kitért arra is, hogy a képzéssel párhuzamosan útjára indítanak egy állásbörze-sorozatot, mely a kistérség összes települését érinti majd. Az oktatócégek pedig a tanfolyamokat követően legalább 3 hónapig kapcsolatban maradnak „diákjaikkal”, hogy aktuális információkkal segítsék elhelyezkedésüket. Munkába állásuk megkönnyítése érdekében a legjobban teljesítő álláskeresők ajánlólevelet is kapnak a képző szervezettől – közölte a projektmenedzser.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.