Szélnél is sebesebben startol a Nemzeti vágta

Szédületes galoppverseny, jótékonysági sztárfutam és kocsitoló verseny – valamint egy hatalmas újdonság. Ez lenne idén a Nemzeti vágta, amely mától egészen vasárnapig patkódobogással harsogja be a fővárosi Hősök terét.

MN
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a szokásosnál is több programmal és versennyel várja a látogatókat a Nemzeti vágta. A történelmi hangulatú – immár negyedszerre megrendezett – lovasversenyre az indulók heteken, hónapokon át készültek lovukkal, lovasukkal és azokkal a helyi jellegzetes tárgyakkal, étkekkel, hagyományokkal, amelyeket az Andrássy úton, a Vágta korzón mutatnak be országnak-világnak.
Finomságokért persze nem kell még a sugárútig sem elmenni, ugyanis a Nemzeti vágta ideje alatt az ’56-osok tere és a Széchenyi pálya közötti területen Országkonyha is hívja a látogatókat. Ezen a területen a küzdőtéren zajló versenyek izgalmai mellett igazi fesztiválhangulat várja az éhes szájakat. Mondanunk sem kell, azért, hogy gazdáik megismerkedhessenek sok-sok olyan tradicionális étellel, amelynek fő alapanyaga a hús, a hús és a hús. Csak így egyszerűen és töményen… De hogy bővebben is kifejtsük a dolgot, eláruljuk, hogy az igazi ínyencségnek számító tradicionális húsalapanyagok közül nem hiányozhatnak a magyar állattenyésztés büszkeségei, így például a mangalica, a szürkemarha, a liba és persze a tavi, folyami halak sem. Ezek után pedig már nem nagyon kell ragozni, miért is lesz hamisítatlan magyar vendéglátásban része minden olyan fesztiválozónak, aki a rendezvény öt napja alatt kilátogat az Országkonyhába. A helyszín újdonsága idén egyébként, hogy a konyha bor- és pálinkafaluval is kiegészül, így az idelátogatók a hazai borok és pálinkák közt is kedvükre válogathatnak.
A finom falatok persze csak kiegészítik az igazi attrakciót, a többnapos vágtát, amelynek különleges összetételű homokpályáján a versenyzők gyönyörű vándordíjért versengnek. A vágta látogatói emellett az idén világpremiernek is szemtanúi lehetnek, ugyanis külön a Hősök terén felállított pályára fejlesztették ki azokat a kettesfogat-kocsikat, amelyek izgalmas versenyét a világon először drukkolhatják végig a nézők. E fogatvágta ötletgazdája egyébként Lázár Zoltán hatszoros világbajnok fogathajtó, az általa megálmodott versenyhez pedig azért kellettek speciális eszközök, mert a standard kocsik nem alkalmasak arra, hogy a Hősök terén vetélkedjenek. Emiatt született meg a szkíta és a római kocsik ötvözete, amely a világon elsőként itt mutatkozik be. És hála ennek az eszköznek, a látogatók idén a Ben Hur kocsiversenyéhez hasonló viadalnak lehetnek szemtanúi. Emellett idén is rajthoz állnak a jótékonysági sztárfutam versenyzői, és elstartol a kocsitoló verseny is.
Infó: www.vagta.hu

Zenéből sem lesz hiány. A Nemzeti vágta középpontjában a lovak és a lovasok állnak, ám esténként koncertből sem lesz hiány. A bor- és a pálinkafalu nagyszínpadán ma a Széljáró Balladás áll a közönség elé, míg holnap a Besh O droM szórakoztatja a nagyérdeműt. Pénteken a Holdviola lép porondra, szombaton Rúzsa Magdi hangjában gyönyörködhet a közönség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.