Személyi igazolvány kell a valutaváltáshoz

Csak személyi igazolvány felmutatásával, nagyobb összegek esetében pedig a személyes adatok felvétele mellett vásárolható vagy adható el valuta péntektől Ukrajnában.

MNO
2011. 09. 23. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 2011. szeptember 8-án kiadott rendelete értelmében a mostani hétvégétől csak személyazonossági okmánnyal váltható bármilyen összegű valuta. Kisebb összegek váltásakor elegendő a személyi igazolvány felmutatása, ebben az esetben az ügyletet lebonyolító bank csak az ügyfél nevét rögzíti, ám 50 ezer hrivnya (kb. 1,25 millió forint) fölött a pénzintézet a személyes adatokat is felveszi.

A kijevi Szegodnya című napilap pénteki számának online kiadása szerint a lakosság körében meglehetős riadalmat keltett intézkedés bevezetését az ukrán jegybank a pénzmosás és az illegális úton szerzett jövedelmek legalizálása elleni küzdelem fokozásával magyarázza. Az újság szerint az ukránok leginkább attól tartanak, hogy a bankok mostantól minden személyes adatukhoz hozzájutnak, amikor pénzt váltanak, sőt nagyobb összegek esetében a személyi igazolványukról fénymásolat is készül. Az emberek attól is félnek, hogy az adataikat a pénzintézetek az adóhatósághoz továbbítják. Mi több, vannak olyan vélemények, amelyek szerint szélhámos banki alkalmazottak bűnözőknek is kiadhatják az adataikat – állítja a lap.

A közvélemény megnyugtatása végett Szergej Sumihin, az ukrán jegybank sajtószóvivője az újságnak elmondta, a valutát váltó ügyfelek személyes adatai az adott bankon belül maradnak, azokat banktitokként fogják kezelni, minden egyéb feltételezés nem több puszta szóbeszédnél. Azt is megerősítette, hogy a pénzváltás feltételeit a pénzmosás elleni küzdelmet koordináló nemzetközi szervezet (FATF) követelésére szigorították meg Ukrajnában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.