Szeptember végéig dönthetnek a mentőalap kiterjesztéséről

Az euróövezeti államok akár már szeptember végéig – és ezzel a tervezettnél korábban – dönthetnek az euróövezeti mentőalap, az EFSF kiterjesztéséről.

MNO
2011. 09. 07. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek és jegybankelnökök – egy közelálló forrás szerdai nyilatkozata szerint – egy hétfői, brüsszeli találkozón arról döntöttek, hogy e hónap végéig határoznak az EFSF kiterjesztéséről, és ebbe a folyamatosan garanciákat követelő Szlovákia is beleegyezett.

Az euróövezeti országok július 21-i csúcstalálkozóján tárgyalt egyezménytervezet alapján az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) hiteleinek kamatait a jelenlegi 4,5-5,8 közötti szintről 3,5 százalék körüli szintre csökkentik, a futamidőt pedig megduplázzák, 7,5 évről 15 évre emelik.

Az EFSF továbbá az IMF hiteleinek mintájára elővigyázatossági kölcsönt is nyújthat, vagyis kisegíthet olyan euróövezeti tagországokat, amelyek nincsenek akut finanszírozási válságban, de a tendenciák arra utalnak, hogy szorult helyzetbe kerülhetnek. Az EFSF bankok feltőkésítésében is részt vállalhat kormányoknak nyújtott hitelek révén, és a másodpiacon is vásárolhat majd államkötvényeket.

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter kedden azt közölte, hogy a szlovák kormány már szerdán megvitatja a szükséges intézkedéseket, tehát a garanciák kérdését, illetve az ESFS kiterjesztését azzal a céllal, hogy az ügy mielőbb a pozsonyi parlament elé kerülhessen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.