Szeretik a gyenge Obamát

Rekordmagasságba, 55 százalékra emelkedett azoknak az amerikaiaknak a száma, akiknek nem tetszik az, amit Barack Obama elnökként tesz – derült ki a CNN hírcsatorna és az ORC közvélemény-kutató intézet szerdán közzétett felméréséből.

MNO
2011. 09. 14. 20:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanakkor rekordmélységbe süllyedt azoknak a száma, akik erős vezetőnek tartják az elnököt. Az amerikaiaknak inkább Obama teljesítményével, mint személyes tulajdonságaival van bajuk: 10 megkérdezettből csaknem 8 kedvelhetőnek nevezte a Fehér Ház jelenlegi lakóját. A túlnyomó többség szerint az elnök könyörületes, keményen dolgozik, és van elképzelése az ország jövőjéről. Kétharmad szerint harcol a meggyőződéséért. Ugyanakkor csak 39 százalék ért egyet azzal, ahogy a munkanélküliséget kezeli és csak 36 százalék a gazdasághoz való hozzáállásával. Tíz amerikai közül kilenc gondolja úgy, hogy a gazdaság rossz állapotban van.

A megkérdezettek mindössze 9 százaléka vélekedett úgy, hogy politikájával Obama javított a gazdaság helyzetén, s csak 39 százalék ismeri el, hogy sikerült megakadályoznia a helyzet még rosszabbra fordulását. 15 százalék úgy vélekedett, hogy Obama gazdaságpolitikája semmiféle hatással nem járt, 37 százalék pedig úgy gondolta, hogy azzal kifejezetten rontott a dolgok állásán. Az elnök teljesítményével 43 százalék elégedett. Ez egy százalékponttal több, mint a tavaly ilyenkor mért adat. Tíz amerikai közül hat azt állítja, hogy Obama alulmúlta a várakozásaikat. A kongresszus megítélése az elnökénél is rosszabb: mindössze a megkérdezettek 15 százaléka elégedett a honatyák munkájával. Az elnök támogatottsága ugyanakkor a demokrata szavazók között elemelkedett a 70 százalékos mélypontról, ahová az adósságplafon emeléséről kötött megállapodás után zuhant, és jelenleg 76 százalékon áll.

A felmérést szeptember 9. és 11. között, telefonon végezték el egy 1038 fős mintán. A lehetséges hibahatár 4,5 százalékpont.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.