Szlovák–magyar konfliktuskezelő tréning

Szlovákiai és Nógrád megyei középiskolásoknak és tanáraiknak szerveznek szlovák–magyar konfliktuskezelő tréninget, hogy a toleranciát és a kultúrák közötti megértés jelentőségét erősítsék a fiatalokban – mondta Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója csütörtökön.

MNO
2011. 09. 22. 18:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Megértésben” elnevezésű etnikai konfliktuskezelő tréninget a Szandavári Diáktáborban tartják szombaton és vasárnap, a program szervezője a Füleki Vármúzeum és a salgótarjáni Nyitott Könyv Olvasókör Egyesület – TEMI Könyvtár.

Agócs Attila elmondta: Magyarországról a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium és a Madách Imre Gimnázium, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium és a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Szlovákiából pedig a füleki gimnázium és szakközépiskola, valamint a losonci magángimnázium kapcsolódik be a programba.

A tréningeket két pszichológus – Huncik Péter, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa és Petra Szeghy, a pozsonyi Partners for Democratic Change Slovakia szervezet képviselője – vezeti majd magyar és szlovák nyelven. Az előadásokat ügyességi és szellemi vetélkedők, magyar és szlovák népzenei koncert, kézművesfoglalkozás és vártúra színesíti. Mint Agócs Attila fogalmazott: annak ellenére, hogy a történelmi Nógrádban a két nép együttélése szinte problémamentes, a közvélemény és a szimbolikus cselekedetek szintjén folyamatosan előítéletességgel találkozunk.

A másik nemzet tagjához való egyéni hozzáállást nagyban befolyásolják a média és a politikai erők által terjesztett sztereotípiák, ezért a szervezők a rendezvénnyel a tolerancia és a kultúrák közti megértés jelentősége felé szeretnék irányítani a fiatalok figyelmét – tette hozzá.

A program a pozsonyi Nyitott Társadalom Alapítvány és a budapesti Nyílt Társadalom Alapítvány közös, „Nyújtsunk kezet – Szlovák–magyar kulturális párbeszéd” elnevezésű programja támogatásával valósul meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.