Szlovákia nagy pofonba szaladt bele + Képek

<p>A két házigazda, Lengyelország és Ukrajna, valamint a részvételt pénteken kivívó Németország után Olaszország, Hollandia és Spanyolország is kvalifikálta magát a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra. Az olaszok Szlovéniát győzték le 1-0-ra, a hollandok Helsinkiben arattak 2-0-s sikert, míg a spanyolok alaposan kitömték Liechtensteint (6-0). A tegnapi játéknap legnagyobb meglepetéseként a szlovákok hazai pályán szenvedtek négygólos vereséget Örményországtól.</p>

Pintér Patrick
2011. 09. 07. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK

A csoport

A már biztos továbbjutó és Eb-résztvevő Németország mögött még mindig nagy a tülekedés, a törököknek kedd este nem sikerült nyerniük Bécsben, így még mindig a sarkukban érezhetik a belgákat, akik éppen szabadnapjukat töltötték. A félholdasok a 0-0-s döntetlennel nem sokra mentek, miként annak sem igazán volt jelentősége, hogy Azerbajdzsán hátrányból fordítva győzött Kazahsztán ellen.

Eredmények:
Azerbajdzsán–Kazahsztán 3-2 (Alijev, Sukurov – 11-esből, Dzsavadov, ill. Osztyapenko, Jevsztyignyejev),
Ausztria–Törökország 0-0.

Az állás: 1. Németország 24 pont – már továbbjutott, 2. Törökország 14, 3. Belgium 12, 4. Ausztria 8, 5. Azerbajdzsán 7, 6. Kazahsztán 3.


B csoport

Nem láthatott gólt a moszkvai Luzsnyiki-stadion közönsége sem, pedig a csoport rangadójára került sor az orosz fővárosban. Így tovább tart az oroszok és az írek csoportelsőségért vívott csatája, amibe akár még a Szlovákiában óriási meglepetésre 4-0-ra nyerő Örményország és a vesztes házigazda is beleszólhat. Északi szomszédunk óriási lehetőséget szalasztott el a keddi vereséggel, hiszen ha a papírformát érvényesítve győzni tudott volna, csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorulna a második pozícióba.

Eredmények:
Oroszország–Írország 0-0,
Macedónia–Andorra 1-0 (Ivanovszki),
Szlovákia–Örményország 0-4 (Movsziszjan, Mkitarjan, Gazarjan, Szarkiszov).

Az állás: 1. Oroszország 17 pont, 2. Írország 15, 3. Örményország 14, 4. Szlovákia 14, 5. Macedónia 4, 6. Andorra 0.


C csoport

A 85. percben szerzett Pazzini-góllal az olaszok otthon tartották a három pontot az esélyét ezzel egyre jobban elvesztő Szlovénia ellen, s ezzel kivívta a részvételt a jövő évi kontinensbajnokságra. A második helyért, úgy tűnik, a szerbek és az észtek vívnak majd csatát, mindkét válogatott fölényes győzelmet ünnepelhetett.

Eredmények:
Szerbia–Feröer 3-1 (Jovanovics, Tosics, Kuzmanovics, ill. Benjaminsen),
Észtország–Észak-Írország 4-1 (Vunk, Kink, Zenjov, Saag, ill. Piiroja – öngól),
Olaszország–Szlovénia 1-0 (Pazzini).

Az állás: 1. Olaszország 22 pont, 2. Szerbia 14, 3. Észtország 13, 4. Szlovénia 11, 5. Észak-Írország 9, 6. Feröer 4.


D csoport

A franciák csendes gól nélküli mérkőzést vívtak Bukarestben, miközben a bosnyákok 1-0-ra legyőzték a fehéroroszokat, így rátapadtak az eddigi csoportelsőre. A románok és a fehéroroszok már aligha érhetnek oda a második helyre, de a csoportelsőség kérdése még abszolút nyitott, a döntés várhatóan az október 11-i egymás elleni találkozón dől majd el.

Eredmények:
Bosznia-Hercegovina–Fehéroroszország 1-0 (Misimovic),
Luxemburg–Albánia 2-1 (Bettmer, Joachim, ill. Bogdani),
Románia–Franciaország 0-0.

Az állás: 1. Franciaország 17 pont, 2. Bosznia-Hercegovina 16, 3. Románia 12, 4. Fehéroroszország 12, 5. Albánia 8, 6. Luxemburg 4.


E csoport

Egyetlen hazai pályán játszó csapat sem tudott gólt szerezni a csoportban, rajtunk kívül a hollandok és a svédek is gond nélkül gyűjtötték be a három pontot, bár utóbbi csak a második félidő közepén tudott vezetést szerezni a miniállam válogatottja ellen. Hollandia ezzel biztosan ott lesz az Európa-bajnokságon, mi pedig már csak azért drukkolhatunk, hogy a svédek ne szerezzenek kettőnél több pontot a hátralévő mérkőzéseiken.



(Fotók: Reuters)

Eredmények:
Moldova–Magyarország 0-2 (Vanczák, Rudolf),
Finnország–Hollandia 0-2 (Strootman, L. De Jong),
San Marino–Svédország 0-5 (Wilhelmsson 2, Källström, Olsson, Hysén).

Az állás: 1. Hollandia 24 pont, 2. Svédország 18, 3. Magyarország 18, 4. Finnország 9, 5. Moldova 6, 6. San Marino 0.

F csoport

A horvátok átvették a vezetést a görögöktől, miután 3-1-re legyőzték Izraelt, legfőbb riválisuk pedig csak döntetlenezett Lettországban. A következő körben éppen egymás ellen küzdhetnek majd az éllovasok, ott akár a továbbjutás kérdése is eldőlhet.

Eredmények:
Horvátország–Izrael 3-1 (Eduardo 2, Modric, ill. Hemed),
Lettország–Görögország 1-1 (Cauna, ill. Papadopulosz),
Málta–Grúzia 1-1 (Kankava, ill. Mifsud).

Az állás: 1. Horvátország 19 pont, 2. Görögország 18, 3. Izrael 13, 4. Grúzia 10, 5. Lettország 8, 6. Málta 1.

G csoport

Shaqiri mesterhármasával Svájc sima győzelmet aratott a Lothar Matthäus vezette bolgárok ellen, de így sem marad sok esélye a továbbjutásra, bár a most szabadnapos Montenegrót még befoghatja, főleg, hogy egyszer még össze is csapnak. Az angolok roppant fontos győzelmet arattak, de matematikailag még nem sikerült megnyerniük a csoportot.

Eredmények:
Svájc–Bulgária 3-1 (Shaqiri 3, ill. Ivanov),
Anglia–Wales 1-0 (Young).

Az állás: 1. Anglia 17 pont, 2. Montenegró 11, 3. Svájc 8, 4. Bulgária 5, 5. Wales 3.


H csoport

Az északi derbin Dánia Niklas Bendtner duplájával legyőzte Norvégiát, ezzel lépéselőnybe került aktuális riválisával szemben, hiszen egy mérkőzéssel kevesebb játszva is pontazonosság van köztük. Így jelenleg három 13 pontos csapat áll az élen a H csoportban. Döntés októberben.

Eredmények:
Dánia–Norvégia 2-0 (Bendtner 2),
Izland–Ciprus 1-0 (Sigthórsson).

Az állás: 1. Portugália 13 pont, 2. Dánia 13, 3. Norvégia 13, 4. Izland 4, 5. Ciprus 2.


I csoport

A spanyolok természetesen gond nélkül átsétáltak Liechtensteinen, a hat gólból Negredo és Villa kettőt-kettőt vállalt. Így a címvédő is ott lesz a 2012-es Eb-n. A skótok fontos győzelmet arattak megtartva ezzel továbbjutási esélyüket.

Eredmények:
Skócia–Litvánia 1-0 (Naismith),
Spanyolország–Liechtenstein 6-0 (Negredo 2, Villa 2, Xavi, Sergio Ramos).

Az állás: 1. Spanyolország 18 pont, 2. Csehország 10, 3. Skócia 8, 4. Litvánia 5, 5. Liechtenstein 4.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.