Szlovákiában kevesen elégedettek a kormány munkájával

Szlovákiában csak az emberek nem egészen egyharmada elégedett a kormánnyal, majdnem kétharmad pedig negatív vagy inkább negatív véleménnyel van az Iveta Radicová miniszterelnök vezette csapat munkájáról – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét a hétfői pozsonyi sajtó közölte.

MNO
2011. 09. 12. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MVK közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a négypárti jobbközép kormányt a megkérdezettek 64,7 százaléka ítéli meg negatívan, s csak 27,3 százalék van róla kedvező véleménnyel. A maradék 8 százalék nem válaszolt a kérdésre.

Míg a koalíciós pártok mindegyikének támogatói között eltérő nagyságban ugyan, de 50 százalék felett van a kormány munkáját kedvezően megítélők aránya, addig az ellenzék körében szinte teljes az elutasítás. A Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) szimpatizánsainak a 94,2 százaléka, míg a Ján Slota vezette Szlovák Nemzteti Párt (SNS) híveinek 96,8 százaléka van kedvezőtlen véleménnyel a kabinetről.

A válaszadók 33,9 százaléka meg van róla győződve, hogy a koalíciónak változatlan összetételben kellene végigvinnie a választási időszakot, 27,4 százalékuk más koalíciót szeretne, 25,1 százalék pedig az előre hozott választást részesítené előnyben. Egy új koalíció létrehozását a kormánypártok közül leginkább a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hívei szeretnék.

Ami Iveta Radicovát illeti, a megkérdezettek egyaránt 44,7 százaléka válaszolta azt, hogy a kormányfőnek távoznia kellene hivatalából, illetve hogy maradnia kellene. A kérdésre 10,5 százalék nem válaszolt.

Az Iveta Radicová kormányfő ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványról kedden szavaz a pozsonyi parlament. Az országos felmérést az MVK augusztus 23–29. között, 1038 válaszadó megkérdezésével végezte el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.