Szódásüveget formáz

Szódásüveget formázó csobogó- és ivókúttal gazdagodik a győri belváros.

MNO
2011. 09. 10. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különleges látványt nyújtó köztéri alkotást Jedlik Ányosnak, a szódavízgyártó készülék feltalálójának tiszteletére állítják a tudós-tanár és tudományszervező bencés szerzetesről elnevezett utcában.

Az ötlet Sándor János építésztől származik, aki a Jedlik Ányos utca napokban megkezdett felújításának terveit készítette. Az ő kezdeményezésére készült el Hefter László üvegművész közreműködésével a szokványosnak nem mondható megjelenésű díszkút makettje. A mű vélhetően éppen különlegessége folytán lesz a győri belváros egyik idegenforgalmi attrakciója.

Jedlik Ányos életpályája több szálon kötődik a városhoz. Győri tanárkodása idején 1828-ban, 28 évesen alkotta meg az elektromotor modelljét, a forgonyt. Nem sokkal előbb kezdett el foglalkozni a szódavíz előállításával. Az eredmény magáért beszélt: a bencés rendházat az 1820-as évek végén már ellátta mesterséges ásványvízzel, amelyet citrommal vegyítve kellemes üdítőitalként, jóféle borral elegyítve fröccsként fogyaszthattak a bencés atyák.

A tudós szerzetes öt év híján végigélte a 19. századot, amelyet Simonyi Károly a nagy feltalálók korának nevezett A fizika kultúrtörténete című művében. Csaknem egy évszázados életében Jedlik Ányos az említetteken túl még számos tudományos felfedezést tett, közülük legismertebb a dinamó feltalálása.

Vitathatatlan azonban, hogy a köztéri csobogó gondolatához leginkább a feltaláló szódavízprogramja kapcsolható, így született meg a makett, amelyet a tervek szerint a maga valóságában ez év késő őszén már megcsodálhatnak az arra járók. A díszkút medencéje három méter átmérőjű lesz, külső felületét mészkő, a belsőt mozaik díszíti. A medence oldalán olvasható véset megemlékezik majd Jedlik Ányosról és találmányáról, hogy azok is megismerjék, akik eddig nem hallottak róla – mondta Sándor János az MTI-nek.

Hefter László tájékoztatása alapján a szódásüveget többrétegű öntött üveglap alkotja, amely belső világítást kap a tervek szerint. A város által finanszírozott beruházás keretében a Jedlik Ányos utca is megújul, a közelben lévő Frigyláda körül pedig pihenőt alakítanak ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.