Szükség lehet egy új szénerőműre

Csaknem 250 millió forintból újul meg a sikondai Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületegyüttese, a projektindító rendezvényen Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára egy új szénerőmű építésének fontosságát hangsúlyozta csütörtökön a létesítményben.

MNO
2011. 09. 29. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bencsik János az eseményen elmondta: a magyar kormány fontosnak tartja, hogy a rezsiköltségek keretébe tartozó árak lehetőség szerint ne emelkedjenek a következő fűtési idényben. Ezért állami ármeghatározás körébe vonja egyebek mellett a távhőszolgáltatások árát.

Az állami beavatkozás célja a távhőárak kordában tartása és a rossz műszaki állapotú távhőrendszerek felújításának elősegítése. Az államtitkár kiemelte: a javaslat alapján, amelyről a parlament a jövő héten szavaz, a hatósági ár szolgáltatási helyenként eltérő lesz, de egységes díjképletet alkalmaznak. Így indokolatlan költségelemek nem kerülhetnek az árba. Új, hőoldali támogatási rendszert vezetnek be, a pénzt nem a hőtermelők, hanem a szolgáltatók kapják, amelyek közelebb állnak a fogyasztókhoz. Bencsik János szerint október elsejétől olyan rendszer lép életbe, amelynek köszönhetően nem emelkednek a korábban befagyasztott díjak, a terhek nem fognak növekedni a következő fűtési időszakban.

A távhőszektor szerkezetátalakításáról Bencsik János elmondta: az ország sok területén elöregedett rendszerek működnek, a hálózati hőveszteség 40-45 százalékos is lehet. Az Új Széchenyi-terv keretében az elmúlt évben 17 szolgáltatónak 3,5 milliárd forint támogatást nyújtott a kormány. Ennek köszönhetően évente 760 millió forintot lehet megspórolni, és 15 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül ki a levegőbe.

Egy, a mátraihoz hasonló szénerőmű építésének fontosságát is hangsúlyozta az államtitkár, az évtized második felére kitűzött projektben Komlót is partneréül választotta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Kifejtette, közösen keresik a bányászathoz kapcsolódó fejlesztés lehetőségét, ám ehhez át kell állni a tisztaszén-technológiára.

Bencsik János az eseményt követően az MTI-nek elmondta: az erőművel a mázai bánya mellett számolnak, így a szenet nem kell feleslegesen szállítani.

Polics József (Fidesz), Komló polgármestere kiemelte: a nemzeti energetikai stratégiában a szén is szerepel, mint a jövő egyik lehetősége. A polgármester abban bízik, hogy az évtized végére lesznek, akik újra dolgozhatnak a bányászatban.

Az egykori baranyai bányászváros, Komló szomszédságában lévő szanatórium épületegyüttese az Új Széchenyi-terv keretében 248 millió forint támogatásból újul meg. A beruházás részleteiről a projektindító rendezvényen számolt be Giliczéné Sándor Judit, az intézmény főigazgatója csütörtökön. Elmondta, az Európai Unió százszázalékos támogatásával megvalósuló beruházás keretében a nyílászárók cseréje, a födém hőszigetelése és a gázüzemű fűtésrendszer korszerűsítése történik meg. A 33 ezer négyzetméteren fekvő 3600 négyzetméteres komplexumban a projektnek köszönhetően csökken az épületcsoport energiafelhasználása, így a költségek és az üvegházhatású gázok kibocsátása is. A munkák a következő hetekben indulnak, és 2012-ben, a fűtési szezont követően folytatódnak.

Giliczéné Sándor Judit az eseményen elmondta: egy folyamatban lévő pályázat segítségével a föld hőjét szeretnék hasznosítani az intézmény fűtésében. A szanatórium tradicionálisan bányászok rehabilitációs és regenerációs kezelését végzi 1955 óta, s ma ez az egyetlen ilyen intézmény Magyarországon. A költségvetési szerv fenntartója a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.