Szűrővizsgálatokat végeznek Kárpátalján

Kárpátaljai magyar falvakban kezdett ingyenes szűrővizsgálatokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja.

MNO
2011. 09. 27. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeretetszolgálat orvosai olyan, Beregszász környéki településeken szűrik a gyerekeket, ahol nincs orvosi rendelő. Az orvoscsoport munkatársai iskolákban fogadják a vizsgálatra jelentkező gyerekeket – adta hírül a Karpatalja.ma internetes hírportál. A Szalay László vezette csoport az elmúlt napokban Benében és Sárosorosziban vizsgálta a kis pácienseket a szeretetszolgálat Vedd fel és láss! elnevezésű akciója keretében. Mint az orvocsoport vezetője elmondta, a kezdeményezésnek köszönhetően több száz kárpátaljai gyermek juthat ingyenesen szemüveghez.

Kárpátalján nagy szükség van a hasonló vizsgálatokra, mivel az ukrajnai iskolásoknak ugyan évente részt kell venniük egészségügyi szűrésen, ám az az egészségügy alulfinanszírozása miatt nem olyan alapos, mint a szeretetszolgálat munkatársai által végzett vizsgálatok. A látásvizsgálati program mellett a magyarországi orvosok minden egyéb szűrést elvégeznek, beleértve a fogászati, gyerekgyógyászati vizsgálatokat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosai Kárpátalja után Heves megyébe, majd Csángóföldre utaznak, hogy átadják az elkészült szemüvegeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.