Terítéken a szegedi halászlé

Tizenötödik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata lengi be a szegedi Tisza-partot. A fakanalat amatőr és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a közélet és a sport prominens személyei forgatják – ma már nem csak „a szegedi híd alatt”. Mindemellett rengeteg szórakoztató program, folklórműsor és kirakodóvásár várja a több százezer látogatót.

MN
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeged, a Tisza és a hal elválaszthatatlanok egymástól. Hajdanán a szegedi hídfő – a mai Roosevelt tér – környékén működött a halpiac, itt ütötték fel sátraikat a meleg ételt árusító asszonyok. És innen indult hódító útjára Nemzetközi tiszai halfesztivál, amely nélkül a szeptember ma már elképzelhetetlen Szegeden.
A szórakoztató műsorokkal és kirakodóvásárral tarkított forgatag a halfőzés mestereit és szakácsművészetüket mutatja be országnak-világnak. A halászlé mellett számos egyéb finomság is készül a haltepertőtől a sült pisztrángig, keszegig. A vízi bástyára felállított óriás bográcsban azért persze a legjobb féle szegedi halászlé rotyog majd megállás nélkül, összesen 14 ezer adagban. Hozzá a pirospaprikát a szögedi boszorkány hozza az égből, ejtőernyőn alászállva dobja a bográcsba, a nélkülözhetetlen makói hagyma pedig a Tiszán érkezik. A versengő csapatok bográcsai az Újszegedi Partfürdőn sorakoznak. A ligetes, füves Tisza-part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. Több mint kétszáz mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllő, pisztráng kerül a bográcsokba. A napfény és a vizek városában napenergiát használva is készülnek az ételek.
A főzőcske közben a család apraja-nagyját remek programok várják. Kiváló hazai borok és pálinkák hozzák hangulatba a vendégsereget, akik rock, country, dixieland, népzene és cigányzene kíséretében mulathatnak. Élő nagykoncertet ad a Republic és az Irigy Hónaljmirigy, felvonulnak borrendek és lovagrendek, a gyerekeket bábszínházi előadások, a felnőtteket pedig stand up comedy kacagtatja majd. A kézművesvásárban mindenki talál kedvére való vásárfiát, a sátrak a régi hídtól majdnem az árvízi emlékműig kígyóznak. Aki elég bátor, az hőlégballonból és repülőről is megtekintheti a szegedi panorámát, vagy tutajozhat a folyón. A halfesztivált tűzijáték és látványos lézershow zárja.

Infó: www.halfesztival.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.