Tíz évig is eltarthat, míg biztonságosan lebontják az erőművet

A márciusi természeti csapások által sújtott fukusimai erőmű biztonságos lebontása számos technológiai kihívást okoz, és több mint egy évtizedig tart majd – közölte a japán atomenergetikai bizottság szerdán.

MNO
2011. 09. 14. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet tájékoztatása szerint kulcsfontosságú, hogy a fűtőrudakat eltávolítsák a használt elemek tárolására épített medencékből annak biztosítására, hogy ne legyen további szivárgás. Elemzők attól tartanak, ezt a folyamatot különösen nehézzé teheti, ha a szerkezetük a sérült fűtőelemek által kibocsátott hő és sugárzás, illetve a hűtés céljából beléjük pumpált tengervíz hatására megsérült. A bizottság, amely az ország atomenergetikai szektorának szabályozására létrehozott független szervezet, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IEA) éves közgyűlésén, hétfőn tájékoztatja a nemzetközi közösséget a lebontási folyamat menetrendjéről.

Kondo Sunszuke, a bizottság elnöke már korábban abbéli véleményének adott hangot, hogy legalább tíz évig is eltarthat, amíg az atomerőművet működtető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) elkezdheti a fűtőelemek kiemelését. „Öt évbe telt, mire hasonló lépések kezdődhettek az amerikai Three Mile erőmű 1979-es balesete után – mondta Hidzsikata Katszuicsiro, a Tepco szeizmikus mérnökségének vezetője. – Valószínűleg több időre lesz szükség a fukusimai erőmű esetében, mivel itt három sérült reaktor van, szemben az amerikai balesetben károsodott egyetlen reaktorral, és a károk is súlyosabbak.”

A Tepco tájékoztatása szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy miként tömik be az elsődleges zárószerkezet szivárgásait. Az elsődleges acélkonténerek feladata a sugárzás lefojtása, ám ezek, illetve az őket magukban foglaló reaktorházak is sérültek a természeti csapás, illetve az azt követő atomkatasztrófa során. A vállalat szerint számos technológiai kihívás elé néznek, amelyet meg kell oldani a fűtőelemek kiemelése előtt: új robotokat kell építeni, amelyek képesek felmérni, hogy milyen viszonyok uralkodnak az elsődleges konténerekben, amelyek alkalmasak a szivárgások lokalizálására és betömésére, illetve olyanokra is, amelyekkel magukat a fűtőelemeket lehet kiemelni.

Azt is biztosítani kell, hogy az egész folyamat során képesek legyenek megakadályozni az újabb reakció kialakulását, amely akkor fordulhat elő, ha a fűtőelemeket nem hűtik kellő mértékben – hangsúlyozta a társaság szakembere az eseményen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.