Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Tíz korbácsütés a nőnek – autóvezetés miatt

Tíz korbácsütésre ítéltek egy szaúd-arábiai nőt autóvezetés miatt kedden, két nappal azután, hogy Abdalláh király szélesebb jogköröket, így a négy év múlva esedékes önkormányzati választásokon való aktív és passzív részvétel – választójog és választhatóság – lehetőségét ígérte a gyengébb nem tagjainak.

MNO
2011. 09. 28. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ultrakonzervatív muszlim országban a nőkre vonatkozóan régóta fennálló, a hagyományokból eredő autóvezetési tilalom megsértése esetén az ügy általában úgy zárul, hogy a jogsértő személy írásban megfogadja: a jövőben nem ül volán mögé.

A szaúdi nők júniusban kampányt indítottak a világon egyedülállónak számító korlátozás feloldására, s azóta egyre több hölgy dacol a tilalommal.

Szamar Badavi szaúdi aktivista szerdán elmondta, hogy a harmincas éveiben járó Saima Dzsasztainát bűnösnek találták, csak mert engedély nélkül vezetett.

A korbácsütésekről szóló ítéletet várhatóan egy hónapon belül hajtják végre. Az elítélt fellebbezett a bírói döntés ellen.

Az Országos Emberjogi Társaság nevű kormányzati szervezet egyik prominens nőtagja szerint a mostani ítélet a király vasárnapi bejelentésének megtorlása az ország keményvonalas vallási vezetői részéről, akik a bíróságot és a rendőrséget is ellenőrzésük alatt tartják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.