Tíz százalék fölött a növekedés

Németországban a feldolgozóipar értékesítése júliusban 10,8 százalékkal volt több a tavaly júliusinál változatlan áron, munkanaphatástól megtisztítva.

MNO
2011. 09. 08. 10:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön megjelent adatsora szerint előzőleg, júniusban 5,9 százalékkal, májusban 6,0 százalékkal, áprilisban 10,8 százalékkal volt nagyobb az ipari értékesítés az egy évvel korábbinál. Szintén változatlan áron, szezonális és munkanap-kiigazítással az eladások júliusban 4,1 százalékkal haladták meg a júniusit, miután akkor 0,1 százalékkal csökkentek, májusban 0,9 százalékkal visszaestek, áprilisban pedig 1,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest.

Az első félévben a német feldolgozóipar árbevétele munkanaphatástól megtisztítva, változatlan áron 9,7 százalékkal volt több a tavalyi első félévinél. Tavaly 10,3 százalékkal nőtt a forgalom a 2009-eshez képest. A hazai értékesítés júliusban 10,3 százalékkal, előzőleg júniusban 5,2 százalékkal, az export 11,3 százalékkal, júniusban 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az egy hónappal korábbit a hazai értékesítés 4,2 százalékkal haladta meg, előzőleg júniusban 0,1 százalékkal csökkent. A külföldi eladások havi összehasonlításban 4,0 százalékkal nőttek júliusban, miután júniusban 0,2 százalékkal csökkentek. Havi összehasonlításban az euróövezetbe 3,2 százalékkal nőtt a német feldolgozóipar kivitele a júniusi, 0,9 százalékos visszaesés után. A világ más országaiba 4,7 százalékkal nőtt az export a júniusi, 0,4 százalékos többlet után.

Az első félévben a hazai értékesítés 8,2 százalékkal, az export 11,4 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Tavaly egész évben a hazai értékesítés 6,6 százalékkal, a külföldi 15,1 százalékkal volt több a 2009-esnél. Idén az első félévben az euróövezeti kivitel 8,9 százalékkal, a világ többi részébe irányuló export 13,4 százalékkal nőtt.

A német hazai össztermék (GDP) növekedése a második negyedévben 2,8 százalékra lassult az első negyedévi 4,6 százalékról éves egybevetésben az EU statisztikai hivatalának utolsó, kedden megjelent összesítése szerint. Negyedévről negyedévre a német GDP-többlet 0,1 százalékos volt az első negyedévi 1,3 százalék után. Tavaly a német GDP 3,7 százalékkal – munkanap-kiigazítással 3,7 százalékkal – nőtt a 2009-es, 5,1 százalékos visszaesés után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.