Tizenhárman vesztek oda a „hajtóvadászatban”

Újabb tüntetések voltak szerte Szíriában a szokásos pénteki ima után, és a biztonsági erők éles lövésekkel oszlatták szét ezeket, megölve 11 embert. Szombaton pedig valóságos „hajtóvadászatban” öltek meg újabb 13 civilt a biztonságiak – közölték emberjogi aktivisták.

MNO
2011. 09. 25. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki tüntetők jelmondataikban, transzparenseiken kérték a világ segítségét a Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi hatalom általi elnyomás, a demokráciapárti tüntetések vérbefojtása ellen. „Segítsetek Szíriának, mert elvérzik!” – volt olvasható több táblán is azon a demonstráción, amelyet a főváros egyik déli peremkerületében, Hadzsár el-Aszvadban tartottak. Ebben a városrészben több tízezer olyan ember él, aki az izraeli megszállás elől menekült el a mindössze 30 kilométerre lévő Golán-fennsíkról.

A jelmondatok és a transzparensek szövegei olyan videofelvételek felirataiban voltak olvashatók, amelyeket helyi lakosok töltöttek fel az internetre. A szíriai hatóságok a tüntetéssorozat márciusi kezdetekor a legtöbb független médiumot kitiltották az országból. A szóban forgó aktivisták a helyi lakosoktól szerzett információik alapján azt állították, hogy a pénteki áldozatok közül kilencet Homsz tartományban lőttek le – március óta Homszban voltak a legnagyobb tüntetések –, kettőt pedig damaszkuszi peremkerületekben.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet beszámolója szerint a szombati gyilkosságok szintén Homszban – annak Kuszeir nevű településén –, illetve az északon lévő Hama tartományban történtek.

Kőzápor zúdult a nagykövetre

Atrocitás érte szombat reggel Eric Chevallier-t, Franciaország szíriai nagykövetét, miután a damaszkuszi óváros keresztények lakta részében találkozott IV. Ignác antióchiai görög-ortodox pátriárkával. Amikor a nagykövet és kísérete autóba szállt, kővel és tojással megdobálták őket fiatalok, akik egy rendszerpárti milícia tagjai voltak, és Aszad elnököt éltető jelmondatokat kiabáltak. Erről maga a nagykövet számolt be az AFP-nek.

Az incidens előzménye, hogy a nagykövet csütörtökön ellátogatott négy damaszkuszi és főváros környéki iskolához, hogy kifejezze „mély aggodalmát” a gimnazista tüntetőkkel szembeni állítólagos hatósági fellépés miatt. Ezenkívül Chevallier amerikai és japán kollégájával együtt szeptember 13-án ellátogatott Damaszkusz Daraja nevű peremkerületébe, hogy kifejezze részvétét egy neves ellenzéki aktivista, Giját Matar halála miatt az emlékére tartott rendezvényen. Matar a rezsim börtönében elszenvedett kínzásba halt bele.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.