időjárás 14°C Malvin 2022. október 1.
logo

Tizenhárman vesztek oda a „hajtóvadászatban”

MNO
2011.09.25. 08:43

Újabb tüntetések voltak szerte Szíriában a szokásos pénteki ima után, és a biztonsági erők éles lövésekkel oszlatták szét ezeket, megölve 11 embert. Szombaton pedig valóságos „hajtóvadászatban” öltek meg újabb 13 civilt a biztonságiak – közölték emberjogi aktivisták.

A pénteki tüntetők jelmondataikban, transzparenseiken kérték a világ segítségét a Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi hatalom általi elnyomás, a demokráciapárti tüntetések vérbefojtása ellen. „Segítsetek Szíriának, mert elvérzik!” – volt olvasható több táblán is azon a demonstráción, amelyet a főváros egyik déli peremkerületében, Hadzsár el-Aszvadban tartottak. Ebben a városrészben több tízezer olyan ember él, aki az izraeli megszállás elől menekült el a mindössze 30 kilométerre lévő Golán-fennsíkról.

A jelmondatok és a transzparensek szövegei olyan videofelvételek felirataiban voltak olvashatók, amelyeket helyi lakosok töltöttek fel az internetre. A szíriai hatóságok a tüntetéssorozat márciusi kezdetekor a legtöbb független médiumot kitiltották az országból. A szóban forgó aktivisták a helyi lakosoktól szerzett információik alapján azt állították, hogy a pénteki áldozatok közül kilencet Homsz tartományban lőttek le – március óta Homszban voltak a legnagyobb tüntetések –, kettőt pedig damaszkuszi peremkerületekben.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet beszámolója szerint a szombati gyilkosságok szintén Homszban – annak Kuszeir nevű településén –, illetve az északon lévő Hama tartományban történtek.

Kőzápor zúdult a nagykövetre

Atrocitás érte szombat reggel Eric Chevallier-t, Franciaország szíriai nagykövetét, miután a damaszkuszi óváros keresztények lakta részében találkozott IV. Ignác antióchiai görög-ortodox pátriárkával. Amikor a nagykövet és kísérete autóba szállt, kővel és tojással megdobálták őket fiatalok, akik egy rendszerpárti milícia tagjai voltak, és Aszad elnököt éltető jelmondatokat kiabáltak. Erről maga a nagykövet számolt be az AFP-nek.

Az incidens előzménye, hogy a nagykövet csütörtökön ellátogatott négy damaszkuszi és főváros környéki iskolához, hogy kifejezze „mély aggodalmát” a gimnazista tüntetőkkel szembeni állítólagos hatósági fellépés miatt. Ezenkívül Chevallier amerikai és japán kollégájával együtt szeptember 13-án ellátogatott Damaszkusz Daraja nevű peremkerületébe, hogy kifejezze részvétét egy neves ellenzéki aktivista, Giját Matar halála miatt az emlékére tartott rendezvényen. Matar a rezsim börtönében elszenvedett kínzásba halt bele.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.