Tízmilliókat spórolnak a fejlesztéssel

Az Új Széchenyi-terv keretében, európai uniós támogatással folytatódik a nyíregyházi távfűtési rendszer korszerűsítése – közölte Gerda István, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója a cég sajtótájékoztatóján csütörtökön a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

MNO
2011. 09. 08. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két évvel ezelőtti 104 millió forintos rekonstrukció után most 236 millió forint összegű beruházás kezdődött, amelyhez a kft. 118 millió forint támogatást nyert – mondta a cégvezető. A fejlesztés első ütemében szeptember végéig a belvárosban cserélnek ki egy pár 500 milliméter átmérőjű úgynevezett gerincvezetéket, 85 millió forintos költségből. A második ütem a fűtési szezon jövő tavaszi befejezése után indult: a település északi lakónegyedében elbontanak két, negyven évnél korosabb szolgáltatói hőközpontot, s helyettük a többszintes épületek alatt nyolc kompakt hőközponti blokkot alakítanak ki.

Tóth Illés műszaki vezető elmondta, hogy a beruházás nyomán csökken a vezetéki és hőközponti hőveszteség, s az érintett lakások szabályozásának korszerűsítésével a fogyasztói hőfelhasználás is. A projekt révén évente több mint 3500 gigajoule lesz a megtakarítás, amelynek értéke mintegy 10 millió forint. Emellett évi 200 tonnával csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

Gerda István kérdésekre válaszolva elmondta: Nyíregyházán harminc évnél magasabb a távfűtési rendszer kora, viszont az állapota a tervszerű karbantartás eredményeként üzembiztos. Hozzátette, hogy az energiamegtakarítás érdekében szükség lenne a rendszer cseréjére, korszerűsítésére, amelynek költségigénye mintegy egymilliárd forint. A cég a teljes rekonstrukciót további pályázatok benyújtásával kívánja megvalósítani a következő években.

A Nyírtávhő Kft. az idén ünnepli megalakulásának 45. évfordulóját. Az önkormányzati tulajdonban lévő cég 16 ezer lakás és 1000-nél több közület téli fűtését, melegvízellátását biztosítja. Éves árbevétele meghaladja a négymilliárd forintot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.