Több ezren kerekeznek a városban

Több ezer kerékpáros részvételével elrajtolt csütörtökön nem sokkal fél 7 után a Critical Mass menete a budapesti Feneketlen-tónál.

MNO
2011. 09. 22. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők várakozása szerint a menet 8 órára a Hősök terére ér, ahol a már hagyományosnak számító bringaemeléssel fejezik be az Európai Autómentes Nap alkalmából tartott demonstrációjukat. Az útvonal, mint tavaly, az idén is kötetlen, de a kerékpárosokat továbbra is a közlekedési szabályok fokozott betartására buzdítják. A legtöbb bringásra a Bartók Béla út, Szabadság híd, Kiskörút, Andrássy út útvonalon lehet számítani, errefelé rendőri kísérettel tekernek a résztvevők.

Az eseményt Robert Milders, Hollandia nagykövete nyitotta meg a Budai Parkszínpadnál; üdvözlő szavai után elmondta, hogy véleménye szerint Budapest ideális város a biciklizéshez, „majdnem annyira, mint Hollandia”, majd sok sikert kívánt a mozgalom céljaihoz. Az MTI helyszíni tudósítója nem tapasztalt fennakadást az induló tömegben a Kosztolányi térnél, bár a legtöbb kerékpáros a Bartók Béla utat választva csak lépésben tudott haladni. A két szélső sávot teljes szélességében elfoglalták a biciklisták, de a buszok és villamosok zavartalanul tudtak közlekedni.

A zöldpólós szervezők mindenkinek felhívták a figyelmét arra, hogy szabályosan, a forgalomban, és ne a járdán tekerjen, valamint lámpát is kapcsoljon be sötétedés után. Nyomatékosították a szervezők azt is, hogy rendőri ellenőrzésekre lehet számítani a felvonulás alatt.

A Critical Mass civil kezdeményezés célja a kerékpározás teljes jogú beillesztése a hétköznapi városi közlekedésbe, valamint a város forgalmi terheltségének és a szmognak a csökkentése. A szervezet honlapján emlékeztet: a Critical Mass mozgalom érveinek súlyát a városi benzinkutak tábláin épp a felvonulás hetében felbukkanó, 400 forint feletti üzemanyagár is erősíti.

Figyelemfelkeltő akciójukat 2004 óta évente kétszer – áprilisban a Föld Napján és szeptemberben az Autómentes Napon – rendezik meg Budapest belvárosában és számos vidéki városban. Deklaráltan politikamentes akciójukkal nyomást kívánnak gyakorolni a döntéshozókra a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének érdekében.

A Critical Mass felvonuláshoz egyéb programok is kapcsolódnak a fővárosban. Fél 6-tól a starthoz közeli Tranzit kávézóban „Én és a biciklim” címmel bringás fotókiállítást lehetett megtekinteni. Este 8-tól pedig a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum előtt a Budapesti Fesztiválzenekar várja a beérkező kerékpárosokat és „tust húz” majd a bringaemeléshez – mondták a szervezők. Fél 9-től ugyanitt a PASO, majd később a városligeti Kertemben DJ Suevo szórakoztatja a közönséget a holland nagykövetség szervezésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.